Hlavní obsah

Ogier vyhrál Chorvatskou rallye o šest desetin sekundy před Evansem

Záhřeb/Praha

Premiéru Chorvatské rallye v mistrovství světa v automobilových soutěžích vyhrál v dramatickém těsném finiši Francouz Sébastien Ogier. Úřadující šampion porazil po dvaceti rychlostních zkouškách a 300 kilometrech britského kolegu z týmu Toyota Elfyna Evanse o pouhých šest desetin sekundy a dostal se do čela seriálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Premiéru Chorvatské rallye v MS vyhrál Francouz Sébastien OgierVideo: sntv

 
Článek

Sedmatřicetiletý Ogier vedl rallye po sobotní druhé etapě, ale v závěrečný den měl dopravní nehodu v Záhřebu při přejezdu k úvodní erzetě. Při změně pruhu se francouzský jezdec střetl s jiným autem jedoucím v pravém pruhu a poničil svůj vůz na straně spolujezdce. Na amatérském videu je vidět, že aby stihnul start etapy, odjel z místa nehody, i když se ho jeden z policistů snažil zadržet a položil mu ruce na kapotu.

S poničeným yarisem sedminásobný mistr světa v průběhu dne klesl z prvního místa za Evanse, jenž startoval do finálové power stage s náskokem 3,9 sekundy. Ogier na posledním čtrnáctikilometrovém úseku nicméně ztrátu zlikvidoval a týmového kolegu, jenž chyboval v poslední zatáčce, předstihl o 0,6 sekundy.

"Myslel jsem si, že to nebude stačit. Bylo to vyrovnané až do konce a není pochyb o tom, že Elfynova chyba v závěru ho stála vítězství," řekl Ogier. "Ta poslední zatáčka! Úplně jsem ji minul a řekl bych, že jsem tam ztratil sekundu," litoval vicemistr světa Evans, jenž za slavnějším stájovým parťákem skončil druhý už na úvod sezony v Monte Carlu.

Ogier si po dramatu připsal už 51. triumf v mistrovství světa. "Bylo to celý víkend jako na horské dráze. Měl jsem štěstí, že jsem vůbec zůstal v závodě, natož že jsem vyhrál o takový kousek... Kvůli takovým emocím sport děláme," dodal.

Třetí skončil s odstupem 8,1 sekundy Belgičan Thierry Neuville ve voze Hyundai, jenž vedl po páteční první etapě.

Obhájce titulu Ogier vystřídal po třetím dílu v průběžném vedení šampionátu dalšího člena týmu Toyota Kalleho Rovanperäho z Finska, jenž odstoupil po nehodě hned v úvodu soutěže. Vítěz lednové Rallye Monte Carlo vede o osm bodů před Neuvillem a o deset před Evansem.

Mistrovství světa pokračuje čtvrtou z dvanácti rallye 20. až 23. května v Portugalsku.

Chorvatská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 2:51:22,9
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -0,6
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -8,1
4. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -1:25,1
5. Fourmaux, Jamoul (Fr./Ford Fiesta) -3:09,7
6. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -3:31,8.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 12 závodů):
1. Ogier 61
2. Neuville 53
3. Evans 51
4. Tänak 40
5. Rovanperä (Fin./Toyota) 39
6. Breen (Ir./Hyundai) 24.
Pořadí týmů:
1. Toyota 138
3. Hyundai 111
3. M-Sport Ford 42
4. Hyundai 2C 28

Reklama

Související témata: