Hlavní obsah

Ogier vyhrál podeváté Rallye Monte Carlo, Rovanperä ztratil 19 sekund

Francouz Sébastien Ogier si na Rallye Monte Carlo připsal rekordní deváté vítězství. Na druhém místě v úvodní soutěži šampionátu dojel s další toyotou úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska, který byl pomalejší o 19 sekund. Erik Cais skončil se Škodou Fabia dvanáctý, ve třídě WRC2 byl čtvrtý.

Foto: wrc.com

Rallye v Monte Carlu nabízí kromě aut i krásnou krajinu.

Článek

Devátým triumfem v Monte Carlu překonal devětatřicetiletý Ogier krajana Sébastiena Loeba. Devítinásobný mistr světa Loeb letos v Monte Carlu chyběl a neobhajoval loňské prvenství, protože po startu na nedávné Rallye Dakar měl málo času na přípravu.

Osminásobný šampion Ogier, jenž jezdí v seriálu MS s Toyotou pouze vybrané rallye, vstoupil do poslední etapy s náskokem 16 sekund. Dvě rychlostní zkoušky vyhrál, v dalších dvou včetně závěrečné power stage byl rychlejší jeho týmový kolega Rovanperä. Třetí místo obsadil Belgičan Thierry Neuville z týmu Hyundai, který na vítěze ztratil tři čtvrtě minuty.

Poprvé s Ogierem zvítězil navigátor Vincent Landais. "Miluju tuhle rallye, pořád si to užívám a kvůli takovýmhle okamžikům dál v šampionátu jezdím. A jsem šťastný i za Vincenta, kterému se splnil sen," uvedl Ogier na webu wrc.com.

Cais dojel při premiéře s vozem Škoda Fabia RS Rally2 dvanáctý s odstupem více než 11 a půl minuty za Ogierem. Loni si v Monte Carlu dojel pro životní deváté místo.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik MS v automobilových soutěžích - konečné pořadí:
1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 3:12:02,0
2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -18,8
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -44,6
4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:12,4
5. Tänak, Jarveoja (Est./Ford Puma) -2:34,9
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir../Toyota Yaris) -3:32,6
...
12. CAIS, TĚŠÍNSKÝ (ČR/Škoda Fabia RS) -11:33,8

Reklama