Hlavní obsah

Po pádu z Podmola crčela krev a letěla mu pomoct helikoptéra. Teď vypadá jako boxer po K.O.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako Karlos Vémola, když po tvrdém boji vyleze z klece. Motocyklista Libor Podmol má napuchlé levé oko, kvůli pochroumané ruce do sebe nacpal prášky proti bolesti, a když ho spatřil jeho parťák z kategorie bez asistence David Pabiška, upřímně říkal: „Je úplně na sra.ku.“ Přesto Podmol věří, že na svém třetím Dakaru bude pokračovat.

Pomlácený motocyklista Libor PodmolVideo: Podmol Dakar team

 
Článek

Podmol, už tolikrát zkoušený pády z freestyle motokrosu i z loňského Dakaru, kdy musel kvůli zlomeným obratlům vzdát po první etapě, má za sebou další krušný den kariéry. A nechybělo mnoho, aby pro něj třetí etapou letošní ročník skončil.

„Měl jsem tempo. Pak přišly kameny a já jeden trefil, ten mě hodil na druhý a pak jsem si dal na zemi o šutry. Hned mi hrozně chcala krev,“ líčil Podmol události.

Skupinka motorkářů, která jela s ním, zastavila. Byl mezi nimi i Martin Prokeš. „Libor byl otřesený, tekla mu krev z oka a rtů,“ říkal. Tlačítkem, které má každý závodník k dispozici, mu soupeři přivolali záchranářskou helikoptéru. Podmol se zprvu zavolání bránil. „Ještě nechci končit! Slíbil jsem mladému, že dojedu do cíle.“

Lékaři mu pak ránu nad okem sešili devíti stehy a on se rozhodl pokračovat. Vlastně překvapivě, protože nečekal, že ho přísní lékaři v tom stavu pustí do dalších stovek kilometrů.

Dostal se do cíle, zvládl i přejezd do bivaku. Jenže vzhledem k tomu, že je pondělní etapa maratonská, jsou závodníci ubytovaní v provizorních podmínkách. „Nemají tady rentgen. A mě hodně bolí ruka, což je zásadní problém. Mám v sobě nějaké prášky proti bolesti, tak jsem docela dobrý. Co nadělám? Zkusím zítra dorazit do druhého bivaku a pokračovat dál,“ říkal odhodlaně jezdec, který dojel 78. a celkově je 58.

Motocyklista David Pabiška ale na facebookovém profilu Dakar mobilem Podmolův optimismus krotil. „Zkusím mu pomoct, co jen půjde, ale myslím, že až se ráno probudí, bude mu neuvěřitelně zle.“

Foto: Libor Podmol / MMproductions

Libor Podmol na Rallye Dakar 2024

Zkrátka třetí etapa byla dalším náročným testem, který pořadatelé účastníkům naservírovali. Aleš Loprais ji označil za nejtěžší v dosavadním průběhu. „Strašně moc prachu, kamení, děr a skoků. Vysklili jsme čelní okno na mé straně a zaplaťpanbůh, že jsme to dotlačili do cíle,“ říkal vedoucí muž kategorie kamionů. Martin Macík, v etapě druhý za Lopraisem, přidával: „Od začátku to bylo drsné – kamení, skály a fakt to bolelo. Trošku jsme pocuchali Čendu (auto).“

Tomáš Ouředníček zase na trati pomáhal dvěma převráceným autům, jedno z nich patřilo krajanovi Karlu Trněnému. „Dneska to bylo maso, fakt nářez,“ popisoval i Martin Prokop, velezkušený pilot.

Letošní Dakar prostě bolí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.