Hlavní obsah

Portugalskou rallye rozjel nejlépe exmistr světa Tänak

Matosinhos
Aktualizováno

Estonský pilot Ott Tänak vyhrál první etapu Portugalské rallye. Po osmi rychlostní zkouškách vede s vozem Hyundai o šest sekund před Britem Elfynem Evansem, lídrův týmový kolega Dani Sordo ze Španělska je na třetím místě o další tři sekundy zpět. Martin Prokop s fiestou ve třetí desítce pořadí ztrácí bezmála osm minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tänak vede Portugalskou rallyeVideo: sntv

 
Článek

Předloňský mistr světa Tänak vyhrál tři testy stejně jako Sordo, který se držel většinu dne v čele, ale v závěru měl potíže s pneumatikami. Naproti tomu vyrovnaně jedoucí vicemistr světa Evans si nepřipsal žádný dílčí triumf. Jednou se mezi vítěze zapsal lídr šampionátu a mistr světa Sébastien Ogier. Francouzský pilot Toyoty na páté příčce ztrácí na první místo 24 sekund, před ním je ještě jeho japonský týmový kolega Takamoto Kacuta.

První etapu nedokončil druhý muž průběžného pořadí MS Thierry Neuville. Belgičan havaroval v závěru sedmé zkoušky, kdy přetočil vůz přes střechu. Do cíle testu se dostal, ale vzápětí s neopravitelným poškozením závěsu kol odstoupil. Po šesti zkouškách se pětinásobný vicemistr světa držel na druhém místě.

Portugalská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích:
Po 1. etapě:
1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 1:22:35,0
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -6,0
3. Sordo, Rozada (Šp./Hyundai i20) -9,0
4. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -15,4
5. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -24,0
6. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -28,9,
...26. Prokop, Chytka (ČR/Ford Fiesta R5) -7:52,4.

Reklama

Související témata: