Hlavní obsah

Portugalskou rallye vede Evans, Loeb ani Ogier první etapu nedokončili

Lídrem Portugalské rallye po páteční první etapě je britský pilot Elfyn Evans. Před sobotním pokračováním dramatické soutěže plné defektů, havárií a technických problémů má náskok 13,6 sekundy před týmovým kolegou z Toyoty a vedoucím mužem mistrovství světa Kallem Rovanperäm. Úvodní etapu nedokončily více než tři desítky pilotů, mezi nimi francouzské hvězdy Sébastien Loeb a Sébastien Ogier, po havárii ve čtvrtém testu z dosavadních devíti odstoupil také český jezdec Erik Cais. Druhý český účastník Martin Prokop se drží na 22. pozici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ogier i Loeb nedokončili v Portugalsku 1. etapu, vede EvansVideo: sntv

 
Článek

Loeb měl nehodu v páté rychlostní zkoušce, do níž vstupoval jako lídr pořadí. Hned v první zatáčce ale skončil v bariéře a s ulomeným pravým zadním kolem nemohl pokračovat a přepustil vedení Evansovi. Jen o dvě zkoušky později Loeba následoval Ogier, kterému po opakovaném defektu došly náhradní pneumatiky. Oba startují teprve podruhé v sezoně, zahajovací Rallye Monte Carlo vyhrál Loeb před Ogierem.

Potíže měli v průběhu prvního dne v Portugalsku mimo jiné i exmistr světa Ott Tänak, druhý muž průběžného pořadí MS Thierry Neuville či třetí Craig Breen. Neuville v předposlední zkoušce dne nabral bezmála minutu a půl ztráty a propadl se z druhého místa na sedmé. Za Evanse se díky tomu posunuli vítěz předchozích dvou závodů Rovanperä a Sordo, který za volantem Hyundai už za prvním místem zaostává o tři čtvrtě minuty. Neuvillův odstup je ještě o minutu větší, těsně za ním se drží Breen, zatímco desátý Tänak už ztrácí přes tři půl minuty.

V sobotu bude čtvrtý díl seriálu pokračovat sedmi erzetami, v neděli jich bude na programu zbývajících pět.

Portugalská rallye - po 1. etapě
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris)1:25:43,3
2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris)-13,6
3. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20)-44,4
4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris)-49,6
5. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma)-1:00,7
6. Loubet, Landais (Fr./Ford Puma)-1:15,6
...
22. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta)-10,13,2
Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta)nedokončili

Reklama

Související témata: