Hlavní obsah

Posádky na Dakaru používají pro navigaci aplikace, štve českého pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně! Mercedes G500 se rozjel podle představ a zkušený pilot Martin Čábela začíná být spokojený. Posádka týmu Moto Racing Group dokončila skvěle desátou etapu a je před branami cíle Dakarské rallye. „Auto se nám podařilo rozpohybovat, byl jsem nadšený, jak se to změnilo," prohlásil Čábela, kterého v kategorii Dakar Classic naviguje populární zpěvačka Olga Lounová. „Vypadá to, že se nám do cíle podaří dostat. Počkejte si ale ještě na pátek," dodal. Kromě nadšení však označil i pár věcí, které jej na Dakaru opravdu štvou.

Foto: MRG

Martin Čábela se pohybuje v motorsportu čtyřicet let. Na slavném Dakaru se blíží do cíle, co mu na soutěži vadí?

Článek

Na ztrátu i penalizace se tu nehledí. Cílem je dokončit Dakarskou rallye v Saúdské Arábii a tím naplnit hlavní myšlenku slavné soutěže. První polovinou závodu se posádka Čábela - Lounová spíše protrápila. Auto začalo záhadně zlobit. To je však nyní minulostí. „Auto začalo fungovat, bohužel až když je konec Dakaru. S tím už nic nenaděláme. Etapy projíždíme bez velkých problémů," konstatoval Čábela.

Zkušený pilot je unikátní postavou v českém motorsportu. Má zkušenosti s rallye, motorkami, ale také se závody na okruzích nebo do vrchu. Slavnou pouštní soutěž si ale nemůže vynachválit. „Líbí se mi, má úroveň. Přiznávám, že třída Dakar Classic předčila má očekávání," dodal Čábela, ale jedním dechem dokázal být k Dakaru rovněž kritický.

Navigátorka Olga Lounová bude mít na Dakaru i pračku. Další nutností jsou salámyVideo: Sport.cz

„Nelíbí se mi, že je možné jet podle různých aplikací. První patnáctka nebo dvacítka posádek se na trati orientuje podle nějakých francouzských tripmasterů, kde mají trasu nahranou. Pilot pak pouze přidává nebo ubírá plyn. To mi přijde proti filozofii starého Dakaru. To se mi hodně nelíbí," přiznal český závodník.

Přidal i další věc, která jej na Dakaru štve. Zkušený závodník plánoval do letošního ročníku vyrazit ve speciálu Matra Murena. To nakonec nevyšlo. „Nelíbí se mi tady úroveň aut. Člověk vyhrabe starý šrot a udělá z toho rádoby závodní auto. Představoval bych si, že tady budou více klasická auta, která se na Dakaru v minulosti pohybovala, prostě speciály. Těch je tu málo. Mezi to počítám mercedes, který má také do závodního speciálu daleko, jako 90 procent aut tady."

Reklama