Hlavní obsah

Prokop byl šestý na Marocké rallye, Macíkovo vítězství je s otazníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil šesté místo v Marocké rallye, která je součástí světového šampionátu dálkových rallye a jedním z posledních přípravných závodů na slavný Dakar. Mezi kamiony byl nejrychlejší stejně jako před rokem Martin Macík, jeho vítězství je však neoficiální.

Foto: Flickr Martina Prokopa

Martin Prokop na archivním snímku

Článek

Po čtvrté z pěti etap neprošel jeho kamion Iveco technickou kontrolou zástupců Mezinárodní automobilové federace (FIA) a Macík byl z rallye vyloučen. Tým MM Technology se ale proti rozhodnutí odvolal, rallye dokončil a ve výsledcích momentálně figuruje na prvním místě. Čtvrtý byl Tomáš Vrátný.

„Pro nás je závod vyhraný a teď budeme jen čekat na rozhodnutí nezávislého arbitra, aby výsledek potvrdil. To může trvat i několik měsíců,“ uvedl Macík v tiskové zprávě.

Podle komisařů FIA Macík závodil s restriktorem, který neodpovídal předpisům. „Stejný komponent byl kontrolován na Dakaru, kde prošel. Jedná se o tisíciny milimetru, které nemají žádný efekt na výkon motoru. Navíc způsob a metodika měření v těchto podmínkách nejsou z našeho pohledu přesné,“ uvedli zástupci českého týmu na sociálních sítích.

Brutální etapy

Prokop v Maroku startoval poprvé s novou verzí Fordu a s šestým místem byl spokojený, i když v poslední etapě musel řešit technické problémy. Z vítězství se radoval Jazíd Rádžhí za Saúdské Arábie.

„Poslední dvě etapy byly brutální. Bohužel jsme se dnes nevyvarovali velké chyby, prorazili jsme dvě gumy naráz a ztratili jsme tam spoustu času. Je ale vidět, že Shrek (auto Ford), když jede, tak jede fajn. Je jen potřeba zapracovat na stabilitě, která nám v minulých letech nechyběla,“ řekl Prokop na sociálních sítích.

V Maroku jezdec týmu Orlen Benzina podle svých slov ztratil technickými problémy přes hodinu. „Je to potřeba vyladit. Rychlost tam ale je, i když to samozřejmě není jako tovární káry. Pro Dakar jsme nějakou rychlost přidali, což bude fajn,“ uvedl Prokop.

Mezi motocyklisty zvítězil zkušený Australan Toby Price. Z početné skupiny českých závodníků byl nejrychlejší osmnáctý Jaromír Romančík, Jan Brabec byl 21., Dušan Drdaj 33. a Martin Prokeš 42.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.