Hlavní obsah

Rallye Pačejov vyhrál Odložilík, titul s předstihem získal Peták

Roman Odložilík s vozem Peugeot 207 S2000 vyhrál jubilejní 30. ročník Agropa rallye Pačejov, který se v sobotu konal na Klatovsku. Druhé místo v sedmém podniku mistrovství České republiky v jednodenních automobilových soutěžích obsadil Josef Peták, jenž si tak s předstihem zajistil titul.

Článek

Peták má aktuálně v průběžném pořadí seriálu náskok 66 bodů na druhého Odložilíka. V kalendáři jsou už jen dva podniky a do konečného pořadí se počítá šest výsledků. Zkušený pilot má přitom na svém kontě čtyři prvenství, druhé a třetí místo. Odložilík ani nikdo jiný jej tak už nemůže ve zbytku sezóny dostihnout.

"Jsem hrozně rád, že se nám to podařilo. Je to můj první absolutní titul, o to více si toho vážím," řekl ČTK Peták, který v minulosti několikrát triumfoval v jednotlivých třídách.

Letos však poprvé ovládl absolutní pořadí. "Je to pro mě a celý tým i satisfakce za projekt S2000, do kterého jsme se pustili, a řada lidí nás za to zatracovala. Ukázalo se ale, že je to správná volba," řekl Peták, jenž s vozem nové kategorie začal v Česku jezdil jako první.

Peták přiznal nervozitu

Osmačtyřicetiletý Peták se na start dnešní rallye postavil již s myšlenkami na možný zisk titulu a podle jeho slov se to na něm projevilo. "Byl jsem svázaný a poslední dva dny i nervózní. Bál jsem se, abych neudělal zbytečnou chybu a nezkazil práci celého týmu," vysvětlil Peták. V sobotu se prý snažil jet hlavně takticky.

I proto se ani nesnažil maximálně bojovat s Odložilíkem o prvenství. "Roman jel rychle a nevím, jestli bychom s ním byli schopni závodit. My jsme ale hlavně nechtěli jít do rizika. Tohle bylo rozumnější," řekl Peták, jenž se v závěrečných dvou podnicích sprintrallyeového šampionátu už nepředstaví. "To, že se nám povedlo zajistit si titul už teď, se nám hodí. Budeme mít možnost pošetřit peníze," dodal Peták.

Odložilíkovi k prvenství v Pačejově pomohl defekt Karla Trojana v předposlední rychlostní zkoušce. Do té doby vedoucí jezdec kvůli němu ztratil více než tři minuty a propadl se až na třinácté místo v konečném pořadí.

Trojan byl jedním z dvojice účastníků rallye, jež disponovali vozem kategorie WRC - startoval se Škodou Octavia. Snažení Karla Trněného s fabií WRC zastavila porucha spojky hned v první erzetě.

Osmým podnikem šampionátu ve sprintrallye bude Rallye Jeseníky, která se uskuteční 4. října.

Rallye Pačejov - neoficiální výsledky:
1. R. Odložilík, Tureček 42:58,1, 2. Peták, Joska (všichni Peugeot 207 S2000) -20,0, 3. Sýkora, Škardová -1:00,4, 4. J. Semerád, Niemetz -1:16,0, 5. M. Semerád, Ceplecha -1:16,7, 6. Červenka, Rajnoha (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -1:25,9.
Průběžné pořadí MČR: 1. Peták 163 bodů, 2. R. Odložilík 97, 3. J. Semerád 89.

Reklama

Související témata: