Hlavní obsah

Rovanperä vyhrál Chorvatskou rallye těsně před Tänakem a zvýšil vedení v MS

Finský pilot Toyoty Kalle Rovanperä vyhrál Chorvatskou rallye o čtyři sekundy před Estoncem Ottem Tänakem z týmu Hyundai a po třetím dílu zvýšil vedení v mistrovství světa v automobilových soutěžích. Český jezdec Erik Cais skončil čtrnáctý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finský pilot Rovanperä vyhrál Chorvatskou rallyeVideo: sntv

 
Článek

Jednadvacetiletý Rovanperä směřoval za vítězstvím od pátku, nakonec ho ale musel zachraňovat v poslední erzetě. V předposledním testu totiž promarnil téměř půlminutový náskok před Tänakem a mistr světa z roku 2019 se před něj díky lepší volbě pneumatik v dešti dostal těsně do vedení.

V závěrečné power stage na suché trati ale Rovanperä porazil svého estonského soupeře o téměř šest sekund a s náskokem 4,3 sekundy slavil po únorové sněhové Švédské rallye výhru i na chorvatském asfaltu.

Třetí pozici obsadil Tänakův týmový kolega Thierry Neuville z Belgie, jehož celý soutěžní víkend provázely problémy. Druhý muž průběžného pořadí MS dostal celkem dvě minuty penalizací za porušení rychlosti při přejezdech v silničním provozu či nedodržení časového limitu, nakonec na vítěze ztratil 2:21 minuty.

Dvaadvacetiletý Cais startoval v letošním šampionátu podruhé po lednové Rallye Monte Carlo, kde překvapil devátým místem. V Chorvatsku byl zlínský rodák s Fordem Fiesta s odstupem 16 minut čtrnáctý, v kategorii RC2 byl klasifikován jako osmý.

V průběžném pořadí MS vede Rovanperä před Neuvillem o 29 bodů, třetí je Ir Craig Breen, jenž byl v Chorvatsku čtvrtý. Šampionát pokračuje za měsíc v Portugalsku, kde se s vozem Ford Puma znovu představí devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb z Francie, vítěz z Monte Carla.

Chorvatská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích.
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:48:21,5
2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -4,3
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -2:21,0
4. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -3:07,3
5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -3:46,0
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -8:08,5
...
14. Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta) -16:03,8.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů):
1. Rovanperä 76
2. Neuville 47
3. Breen 30
4. Loeb (Fr./Ford Puma) 27
5. Tänak 27
6. Kacuta 26
...
17. Cais 2.
Pořadí týmů:
1. Toyota 126
2. Hyundai 84
3. M-Sport Ford 80
4. Toyota NG 30

Reklama