Hlavní obsah

Tatra byla na Ecce Homo velkou atrakcí. Diváci jí aplaudovali vestoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční představení dakarské Tatry Phoenix na trati prestižního podniku evropského šampionátu v závodech do vrchu Ecce Homo skončilo velkým úspěchem. Jezdec týmu Tatra Buggyra Racing Jaroslav Valtr se stal jedním z nejpopulárnějších účastníků klání, i když předváděl jen ukázkou jízdu bez ambicí zajet rekordní čas.

Foto: Buggyra media

Jaroslav Valtr si užil ovací diváků.

Článek

Jízda Phoenixu po 7800 metrů dlouhé náročné trati byla v moravském Šternberku součástí malého „dakarského setkání", které zorganizoval Jaroslav Valtr. „Závody Ecce Homo, které jsou nedílnou součástí vrchařského mistrovství Evropy, sleduju odmalička. Chtěl jsem místním klukům pomoci trošku přitáhnout diváky tím, že sem postavíme dakarské kamiony. Myslím, že se to povedlo a lidi jsou spokojení," sdělil spokojený Jaroslav Valtr.

Exhibici před domácím publikem si užíval. „Spousta lidí mě vídá jen v televizi, tak jsem rád, že jsem se jim teď mohl ukázat naživo. Ukázat, co děláme, jak kamiony vypadají v reálu. Těší mě, že lidé kolem trati fandili. Stáli tam a mávali nám. Počasí se podařilo, pivo máme studené, takže jsou všichni spokojení," prohodil s úsměvem zkušený jezdec.

Martin Macík v 9. etapě zapadl, zachránila ho posádka Jaroslava Valtra. Půjčila mu lanoVideo: Buggyra Racing

Show, která do Šternberku přilákala hned pět současných i historických závodních kamionů, se vedle slovenské Tatry Puma, účastnil také Valtrův syn Michal s Ivecem rodinného Valtr Racing Teamu. „Je moc dobře, že lidé vidí, jak spolu dokážeme spolupracovat a umíme se dohodnout. Naše Iveco je připravené a doufám, že se na příštím Dakaru utkáme všichni tři Valtrové. Já a Michal jako piloti a další syn Jarda coby navigátor Aleše Lopraise," věří „nejstarší z rodu Valtrů".

Foto: Buggyra media

Jaroslav Valtr za volantem dakarské Tatry Phoenix.

Také Michal Valtr si jízdu doma užíval. „Fanoušci kolem trati skandují, pomalu mi lezou do cesty. Kamion je pak těžké uřídit, ale jsem za to rád. Přece jen, kdo kdy uvidí takovouhle bestii na silnici mezi plackama a dalšíma závodníkama do vrchu," prohodil spokojeně.

V kabině s Jaroslavem Valtrem nechyběl jeho dakarský mechanik Tomáš Šikola. „Byli jsme lidem ukázat naši Tatru, a co takové monstrum umí i na silnici. Lidem se naše show moc líbí. Je jich tu spousta. Přebíháme, fotíme se, podepisujeme plakáty," dodal „Šiky", který má vlastní zkušenosti s amatérskými závody do vrchu.

„Byl jsem rád, že jsem mohl sedět v autě, které se řítilo do kopce. Svezení v Tatře bylo pěkné. Auto neskutečně klouzalo, ale krásně se ovládalo a Jardu Valtra Phoenix poslouchal," dodal věčně usměvavý Tomáš Šikola.

Absolutním vítězem letošního ročníku závodu Ecce Homo se stal už pošesté italský pilot Cristian Merli s vozem Osella, druhý skončil domácí Petr Trnka s Normou. Bronz putoval do Španělska zásluhou Joseba Iraoly se speciálem Nova.

Reklama

Související témata: