Hlavní obsah

V čele Italské rallye je Neuville, Ogier havaroval, Lappi zpomalil

Po druhé etapě Italské rallye je suverénním lídrem Thierry Neuville. Belgický pilot týmu Hyundai na Sardinii profitoval z havárie osminásobného mistra světa Sébastiena Ogiera. Bezprostředně po odstoupení vedoucího muže za volantem Toyoty podle všeho s ohledem na týmovou strategii výrazně zpomalil průběžně druhý muž pořadí Esapekka Lappi. Finský jezdec tím přenechal vedení Neuvilleovi, který má v celkové klasifikaci o 19 bodů více a jako nejvýše postavený jezdec korejské automobilky má šanci snížit manko na soupeře.

Foto: Twitter@Motorsport

Belgičan Thierry Neuville na ilustračním snímku.

Článek

Erik Cais je před závěrečným dnem třináctý. Martin Prokop s další fabií figuruje o tři příčky za ním a ve druhé etapě se postaral o nejlepší český výsledek v dosavadním průběhu, když v celkově jedenácté zkoušce zajel desátý čas.

Lappi vedl po pátku o desetinu sekundy před Ogierem a v první polovině druhé etapy se oba rivalové o první místo přetahovali. Do odpoledního programu šel jako vedoucí jezdec Francouz, ale v celkově 14. zkoušce skončil v dešti a na blátě mimo trať a přišel o naděje na rekordní pátý triumf na Sardinii.

"Když jsem viděl Seba, bylo jasné, že je po souboji. Zpomalit bylo snadné rozhodnutí," uvedl Lappi, který nakonec erzetu dokončil o 27 sekund pomaleji než Neuville. Ten byl každopádně nejrychlejším pilotem druhé etapy, protože vyhrál pět z osmi testů, a do nedělního čtyřdílného finále půjde s náskokem 36 sekund na Lappiho.

Třetí je úřadující mistr světa a lídr šampionátu Kalle Rovanperä jako nejlepší pilot Toyoty, ale na Neuvillea ztrácí skoro dvě minuty. Téměř polovinu z manka nabral právě ve 14. zkoušce kvůli problémům s pneumatikami.

Vedle Ogiera, kterému v MS patří třetí místo, nedokončil druhou etapu ani obhájce prvenství a průběžně třetí muž sezony Ott Tänak z Estonska. Už v druhé dnešní zkoušce mu zhasl motor jeho fordu po průjezdu vodou a po dojezdu kvůli technické závadě odstoupil.

Italská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích na Sardinii - po 2. etapě:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 3:10:36,9
2. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -36,4
3. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -1:50,7
4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -5:36,5
5. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -6:27,9
6. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Fiesta) -8:11,7
...
13. CAIS, TEŠÍNSKÝ -14:29,7
16. PROKOP ERNST (všichni ČR/Škoda Fabia RS) -16:51,3.

Reklama

Související témata: