Hlavní obsah

Trpěl bolestmi, rakovina ho ničila. A tak se bývalý šéf FIA Mosley loni sám zastřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl rakovinu, trpěl nesnesitelnými bolestmi a věděl, že dalších pár měsíců, než se jeho čas naplní, ještě bude. A tak Max Mosley, dlouholetý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA, napsal dopis na rozloučenou, vzal brokovnici a loni v květnu se sám zastřelil. Poslední hodiny jeho života, které doposud byly zastřeny tajemstvím, teď popsaly britské vyšetřovací úřady. Ty se loňskou Mosleyho smrtí zabývaly.

Foto: Profimedia.cz

Max Mosley, dlouholetý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA

Článek

"Jsem absolutně přesvědčená, že pan Mosley by se k takovému činu neodhodlal, nebýt ničivé a vyčerpávající rakoviny," uvedla před westminsterským soudem vrchní vyšetřovatelka Fiona Wilcoxová.

Mosley, jenž byl v čele FIA 26 let a měl zásadní podíl na podobě současné F1, trpěl rakovinou od roku 2019. Když o dva roky později v 81 letech zemřel, jeho rodina tehdy v prohlášení stručně napsala: "Můžeme potvrdit, že Max Mosley minulou noc po dlouhé bitvě s rakovinou zemřel."

Už tenkrát ale Bernie Ecclestone, někdejší promotér šampionátu F1 a Mosleyho blízký přítel, poněkud tajemně řekl: "Přes padesát let jsme byli jako bratři. Je lepší, že odešel, než aby trpěl dál tak, jak trpěl."

Teď mají jeho slova logická vysvětlení. Mosley hledal s lékaři cestu, jak rakovině čelit, zkoušel různé formy léčby, avšak bez úspěchu. Pár dní před svou smrtí se podle vyšetřovatelů dozvěděl, že jeho stav se už bude jen rychle zhoršovat, přičemž už tenkrát trpěl "vysilujícími bolestmi". Den před sebevraždou pak o svém úmyslu informoval svého asistenta a nechal si nic vymluvit.

S manželkou, se kterou byli spolu 61 let, ještě povečeřel, pak v pracovně napsal dopis na rozloučenou a ráno ho našli zastřeleného.

"Udělal spoustu dobrých věcí nejen pro motoristický sport, ale také pro automobilový průmysl. Pečlivě se zasazoval, aby se vyráběla bezpečná auta," řekl o něm po smrti Ecclestone.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
  Velká cena Miami dnes 22 : 00
20240505T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami
Velká cena Miami
Velká cena Miami
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.