Hlavní obsah

ANALÝZA: Důslednější hlídání brankářů na útočné hře neubralo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedělním vítězství se opřel do hokejového experta Milana Antoše. Ať už byl skutečný záměr slov pardubického kouče Marka Zadiny jakýkoli, jedno se mu upřít nedá. Rozhodčí od třetího duelu série daleko důsledněji trestají různé pošťuchování či provokace vůči brankářům. I tak byly v Třinci k vidění dva nejofenzivnější zápasy série.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Momenty ze 4. finálového utkání po zákrocích třineckého gólmana KacetlaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Onu důslednost odstartoval druhý duel série. Po nezdaru v prvním klání Pardubičtí zvolili jiný přístup. Za každou cenu rozhodit dosud skvělého třineckého brankáře Kacetla. A to až do takové míry, že se útočník Tomáš Zohorna neostýchal vyjet za gólmanem soupeře až do rohu kluziště, aby ho tam pošťouchl hokejkou.

Nebo když obránce Hájek dojel po střele k brankovišti otravovat brankáře, což Kacetl nevydržel a ohnal se rukama. Důsledek pardubické hry byl krátkodobý i dlouhodobý. V prvním měřítku zafungoval, Dynamo druhý zápas vyhrálo 6:3. „Takhle se chceme prezentovat,“ povídal po utkání spokojený útočník Východočechů Tomáš Vondráček.

A vlastně ani Třinec neměl s hrou soupeře problém. Kacetla pochopitelně chránil, ale hráči Ocelářů slovy Davida Ciencialy vědí, co se v play off patří. „Tak se v play off hraje, všichni jsou na to zvyklí. Nic proti tomu nemám,“ hovořil smířlivě někdejší hráč Pardubic.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nesportovní chování v přerušené hřeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Milan Antoš v pořadu Zaostřeno na Sport.cz pak řekl slova, která zřejmě nejvíc vedení Dynama leží v žaludku. Slova, která podle Zadiny ovlivnila komisi rozhodčích. „Tohle se normálně neděje. Neviděl jsem jediného hráče Třince, který by jel v přerušené hře za Willem do rohu a tam do něj šťouchnul,“ řekl Antoš.

V sobotu navíc komise rozhodčích rozeslala (nejen) oběma klubům komuniké. V něm uvedla, že bude důsledněji posuzovat počínání útočících hráčů v brankovišti po odpískání. I proto byl v neděli potrestán pardubický útočník Radil za zákrok na třineckého brankáře, byť se zdálo, že Kacetl tomu přidal a vlastně o nic zásadního nešlo.

Kouč Pardubic má dozajista pravdu v tom, že obraz hry se změnil. A možná tím Dynamo přišlo o určitý prvek, který týmu přinesl úspěch. Musí se s tím ale srovnat. Aby totiž bylo jasno, onen e-mail od komise rozhodčích neobsahoval nic, co by se nějak zvlášť vymykalo současným hokejovým pravidlům.

I přesto se jednalo o dva nejofenzivnější duely série. V prvním i druhém duelu si oba celky vypracovaly přes tři očekávané góly na zápas. Útočné choutky obou celků tak zůstaly neměnné. Ve druhém klání si vítězné Dynamo připsalo 3,56 očekávaného gólu, což je zatím nejvyšší hodnota v celém finále.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.