Hlavní obsah

ANALÝZA: Houževnatý výkon, skvělý Kacetl a střelecké trápení Pardubic. Důvody třinecké radosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší vyvrcholení si extraligové finále jen stěží mohlo přát. V nedělním dramatu rozhodl o pátém titulu hokejového Třince v řadě až ve druhém prodloužení David Cienciala. Bezmála 84 minut hokeje v sedmém duelu série s Pardubicemi do puntíku demonstrovalo, jak Třinec k prvenství došel.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Třinec se opět raduje z titulu

Článek

Finále play off: 7. zápas Pardubice - Třinec

Dynamo pokořilo hranici stovky střeleckých pokusů za jeden zápas. Celkem vypálilo 101 puků. Jenže Oceláři znovu předvedli bezbřehou obětavost, když zablokovali 39 ran. S dalšími 43 si poradil brankář Kacetl a zbylé pokusy branku úplně minuly.

Střelecky naopak Třinec vyprodukoval jen 44 pokusů. Důležité je ale zmínit právě defenzivní činnost Ocelářů. Při hře pět na pět se totiž Pardubice za celý zápas dostaly k jedné jediné střele, která snese měřítko „vysoce nebezpečná“. Navíc to bylo v poměrně nestandardní situaci na ledě, když si Slezané nepohlídali Ondřeje Válu, který se vracel z trestné lavice.

Na co budou Východočeši jistě nějakou dobu žehrat, jsou speciální formace. V sedmém zápase hráli čtyři přesilovky a vypracovali si v nich šance na 1,21 očekávaného gólu. Především ve druhé třetině, které Pardubice dominovaly a při níž byli v krátkém sledu vyloučeni Třinečtí Adámek s Draveckým.

Foto: Sport.cz

Umístění střel Pardubic v sedmém finále

Tam Dynamo zahodilo několik šancí, které doslova volaly po tom, aby byly proměněny. V té největší chybělo i trochu štěstí, když trefil Adam Musil tyčku. Velkou šanci si svěřenci Marka Zadiny vypracovali také ve vlastním oslabení, když mohl výhru na stranu Dynama v 55. minutě strhnout Jan Mandát.

Neproměnil, což úzce souvisí s dalším faktorem: třineckým brankářem Ondřejem Kacetlem. V souvislosti s 33letým gólmanem se často ve finále skloňovalo slovo fantom. Rodák ze Znojma v sedmém zápase ukázal, proč tomu tak je. Spolehlivě chytal v celé sérii, jenže v úplně posledním utkání sezony pro Oceláře zápas doslova ukradl.

Měl jsem co dělat, abych se udržel na nohách, dostával jsem křeče, přiznal Ondřej Kacetl. Náš příběh je minimálně na knížkuVideo: Sport.cz

Z rozboru analytických dat vyplývá, že měl v neděli inkasovat bez dvou setin rovné tři branky. Inkasoval přitom pouze jednou, když ho šest sekund před koncem prostřední části prostřelil obránce Vála.

Kacetl ve finále zaznamenal hned dva duely, které svým výkonem Třinci vychytal. Symbolicky se jednalo o první a poslední klání série. V obou případech Oceláři zvítězili 2:1.