Hlavní obsah

ANALÝZA: Tvorba šancí, přesilovky. Přednosti, které Růžičkovi zajistily návrat do reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svých 38 letech už další pozvánku do národního týmu možná ani neočekával. Přesto na třineckého útočníka Martina Růžičku trenér Radim Rulík prstem ukázal a nejproduktivnější hráč extraligy se tak představí na Švédských hokejových hrách v Karlstadu. Překvapení by to ale být nemělo, protože i ve svém sportovně pokročilejším věku patří Růžička k nejlepším hráčům extraligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martin Růžička se ve 38 letech vrátil do hokejové reprezentace po šesti letech.

Článek

Nestane-li se nic nepředpokládaného, pak se Růžička porve o post nejproduktivnějšího hráče s libereckým Filippim. Oba mají shodnou bilanci 51 bodů (20+31). Růžička je stále dominantním hráčem v útočném pásmu a stejně tak v přesilových hrách.

Rodák z Berouna posbíral v početních výhodách celkem 23 bodů (6+17), což je nejvíce z celé extraligy a zároveň se jedná o 45 procent celé Růžičkovy produkce. Není tak divu, že během reprezentačního srazu před turnajem ve Švédsku trénoval na levém kruhu v přesilovkové formaci. Právě tam se jeho zkušenosti bude snažit realizační tým využít.

Ačkoli je třinecký veterán platný v početních výhodách, neznamená to, že by jinak byl za zenitem. Jeho schopnosti jsou i při rovnovážném stavu hráčů na ledě cenné. Dozadu se na něj Oceláři sice moc spoléhat nemohou a v tranzici kotouče už taky nepatří mezi nejlepší, v útočném pásmu je však pro Třinec klíčovým.

Foto: Sport.cz

Extraligová projekce Martina Růžičky

Do šance totiž umí dostat nejen sebe, ale také spoluhráče. V přepočtu na 60 minut hry si vytvoří 0,9 očekávaného gólu, čímž se vejde mezi patnáct procent nejlepších hráčů ligy. Za stejný časový úsek pak vytvoří spoluhráčům 13,4 šance. V rámci celé extraligy jsou v tomto ohledu lepší pouhá dvě procenta hokejistů.

Z Růžičkových přihrávek navíc spoluhráči častěji ohrožují branku než v případě dalších třineckých hokejistů. Osmatřicetiletý útočník je také nadprůměrný ve střelbě s vysokou nebezpečností. Takovou kvalitu má přes osm procent jeho střel. Třinečtí si ale celkově v této statistice vedou velmi dobře.

Každopádně z rozboru analytických dat je patrné, v čem na Růžičku bude chtít spoléhat reprezentační kouč Radim Rulík. Mistra světa z roku 2010 bude chtít naplno využít především v útočném pásmu a přesilových hrách. Při návratu do národního týmu po šesti letech by se měl Růžička představit ve čtvrtečním zápase se Švédskem a také v nedělním vystoupení proti Švýcarům. V sobotu s Finskem by měl dostat volno.

„Enegii pořád mám, chuť taky, to je důležité. Budu se snažit,“ sliboval před začátkem Švédských hokejových her Růžička. „Nějaká nervozita ale bude, ale čím je člověk starší, bere zápasy jinak, protože neví, kolik toho má před sebou,“ dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články