Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Sám sebe se ptám, proč si to Rulík udělal tak složité? Nechápu absenci dvou jmen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krátkém sledu jsem měl možnost vidět dva reprezentační turnaje - mistrovství světa osmnáctek a Betano Hockey Games v Brně. Výkon osmnáctky byl fakt strašný, je neodpustitelné prohrát s Kazachstánem i Slovenskem. Jedna porážka by ještě tolerovat šla, ale tohle byl výbuch a nestačili jsme vůbec v ničem.

Foto: S využitím Reuters

Radim Rulík má před sebou velkou výzvu

Článek

Moc důvodů k radosti ale českým fanouškům nepřinesl ani turnaj Euro Hockey Tour dospělých v Brně. Přes všechna ta pozitiva, která jsem po konci turnaje slyšel od všech kolem, jak se to zlepší, bych zůstal realistou. A musím říct, že generálka na MS se hrubě nepovedla.

Za soupeři jsme zaostávali. Švédové s Finy hráli kombinačně líp, Švýcaři byli rychlejší. Z těchto tří zápasů je potřeba se hodně vážně poučit.

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Sport.cz

Nejvíc mě překvapilo - a sám sebe se ptám na důvod- proč si to Radim Rulík s Jirkou Kalousem udělali tak složité? Na turnaji v Brně se mohli soustředit na to, aby se už tým před pátečním startem MS sehrával, jenže místo toho si přivedli více než 20 útočníků; mnohé z nich na zkoušku; a pak z toho chtějí skládat tým.

Myslím, že už dopředu měli mít trochu jasno a věřit více hráčům, o kterých byli přesvědčení. Nároďák nejspíš bude stát na Červenkovi, Sedlákovi, Voženílkovi, tak už pak přece zbývá vybrat jen devět deset dalších útočníků. Tak k čemu je dobré jich mít v kádru přes dvacet a zkoušet je?

Ale dobrá, takhle si to trenéři vybrali. Všem nominovaným klukům na domácí šampionát gratuluju, protože je to ohromný úspěch.

Noska jsem nenominoval na MS už na základě výkonu v utkání s Finskem, říká Radim Rulík a vysvětluje, proč chybí i Vrána, Radim Zohorna nebo Ticháček Video: Sport.cz

Z čeho jsem ale zklamaný a zůstává mi to v hlavě, je fakt, že ve výběru chybí nejlepší obránce a nejlepší střelec extraligy. Nechápu to. A místo toho jsou Jiří Ticháček s Jakubem Rychlovským nahrazeni hráči, kteří tolik bodů v extralize neudělali. Najednou jsou body a úspěšná základní část úplně pominuty. Rychlovský s Ticháčkem měli naprosto jasně v nominaci figurovat.

Stejně tak mě zarazilo - asi jako úplně všechny - že se některým hráčům z NHL dá jen jeden zápas a třeba ani ne na pozici v týmu, kterou normálně ve svých klubech zastávají. A pak se jim rovnou řekne, že nejedou, nebo po několikadenním čekání. Tohle chování není úplně běžné. Vztah trenérů k hráčům by se měl rapidně změnit. Dotyční by už dopředu měli vědět, jakou šanci zhruba mají, a ne sem tahat hráče ze zámoří a pak je vyřadit.

Záznam: Nominace hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

Vezměte si, že Radim Rulík měl k dispozici tři vysoké centry - Kondelíka, Radim Zohornu, Noska. Je jasné, že všichni jet nemohli a nakonec do toho ještě přibyl Kämpf. Prostě si myslím, že všechno šlo vyřešit lépe. Sofistikovaněji.

Nemůžeme vytvořit tým, když nebude důvěra mezi hráči a trenérem. Tohle výborně uměl Vláďa Růžička, a i proto získal dva tituly mistrů světa. Vybral si hráče, věděl o jejich kvalitách a prostě je hrál. Základ je vytvořit týmovou soudržnost.

Náš nejslabší výkon na turnaji, hodnotí utkání se Švýcarskem Radim Rulík. Čekání na nominaci na MS stráví hráči s pizzou Video: Sport.cz

Je to ale rozhodnutí trenérů a možná v jejich volbě hrály roli věci, které my zvenku nevidíme. Jsou různá specifika, jak a co by chtěl Radim hrát a podle toho si vybírá hráče. Moc jim přeju úspěch, ale opomenutí dlouhodobě skvěle hrajících Ticháčka s Rychlovským je pro mě zarážející a k zamyšlení. Pořád voláme po mladých hráčích, a když se teď prosadí, tak je stejně nevezmeme. Proč jim tu šanci nedáme, když jsou úspěšní?

Na úplný závěr bych chtěl dodatečně pogratulovat Ocelářům k extraligovému titulu. Jsem strašně rád, že vyhrála hokejová pokora. Třinec ukázal, jak to má vypadat, když uděláte maximum pro vítězství, ale zároveň s velkou pokorou.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.