Hlavní obsah

Rulík vybral tým pro MS. Nejedou Vrána, Nosek, M. Špaček ani Chlapík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík oznámil finální nominaci na domácí mistrovství světa. Po nepovedené generálce na brněnských Betano Hockey Games vyřadil z týmu čtyři obránce a šest útočníků včetně Jakuba Vrány nebo Tomáše Noska. Mužstvo naopak posílí forvard David Kämpf z Toronta, jemuž skončila klubová sezona po vyřazení od Bostonu. Nominační tiskovou konferenci jste mohli na Sport.cz sledovat v živém videopřenosu.

Tisková konference z nominace hokejové reprezentace.Video: Sport.cz

 
Článek

Radim Rulík tak v neděli škrtnul hned deset jmen - obránce Mašína, Košťálka, Ticháčka a Zábranského. A šest útočníků Vránu, Noska, Chlapíka, M. Špačka, R. Zohornu a O. Kovařčíka.

„U Noska jsem se rozhodl po jeho prvním zápase proti Finsku, že už ho na další utkání nebudu nominovat. Důvody jsem mu osobně řekl, nebudu je říkat veřejně. Zvolili jsme prostě jiné hráče. Rozhodl jeho výkon proti Finsku,“ řekl Rulík.

„Jakub Vrána je talentovaný hráč, ale nepřišel v takové formě, jakou bychom si představovali,“ vysvětlil Rulík Vránovu absenci.

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Sport.cz

Novým jménem na seznamu je pak útočník David Kämpf, jehož Toronto vypadlo v 1. kole play off NHL s Bostonem. „David by se měl připojit k týmu ve čtvrtek. Kontaktoval jsem ho hned po rozhodujícím zápase s Bostonem. Má sice nějaké šrámy, ale dalo by se říct, že je fit, a má zájem přijet. Už čekáme jen na zelenou od Toronta. Čekáme, až projde výstupní zdravotní prohlídkou,“ uvedl generální manažer nároďáku Petr Nedvěd.

Aktuálně tak má ve výběru tři brankáře a i s Kämpfem 23 hráčů do pole (osm obránců a 15 forvardů). Na soupisku pro MS lze ale zapsat jen 22 hráčů do pole. Pokud se Kämpf k týmu opravdu připojí, vyřadí v ten moment Rulík ještě jednoho útočníka.

„Oznámíme ho, až se připojí David Kämpf. Nevíme, jak dopadne jeho výstupní kontrola. V momentě, kdy se připojí, tak ve čtvrtek oznámíme 22 nominovaných hráčů a pak také to, kolik jich zapíšeme na soupisku pro první utkání,“ řekl Rulík.

Vedení reprezentace však rozhodně nezaplní celou soupisku už na startu turnaje. Dál bude čekat na pár případných posil, které se svými týmy vypadnou ve druhém kole play off NHL. Šlo by třeba o Davida Pastrňáka s Pavlem Zachou z Bostonu, Martina Nečase z Caroliny či Filipa Hronka z Vancouveru.

Nejzkušenějším hráčem ve výběru je 38letý útočník Roman Červenka, jehož čeká už 11. MS. Benjamínkem je naopak 21 letý obránce David Špaček. Kromě něj můžou zažít debut na světovém šampionátu útočníci O. Kaše, P. Kousal, M. Kovařčík a Kondelík.

Ze současného kádru má z MS tři medaile Červenka (zlato 2010 a bronzy 2011 a 2022). Na bronzu z MS 2012 se zase podíleli brankář Mrázek s obránce Krejčíkem. Předloni byli u třetího místa v Tampere kromě Červenky i gólmani Dostál s Vejmelkou, obránci Kempný, Ščotka, Kundrátek a útočníci Flek, M. Stránský a Kämpf.

Nominovaní hráči se sejdou v úterý odpoledne v pražské O2 areně k prvnímu tréninku před světovým šampionátem. Tam by také měli trenéři oznámit kapitána a dva jeho asistenty. Do MS Češi vstoupí v pátek od 20:20 zápasem proti Finsku.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS

Brankáři:

Lukáš Dostál (Anaheim/NHL; 3 zápasy)

Petr Mrázek (Chicago/NHL; 12)

Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 16)

Obránci:

Michal Kempný (Sparta Praha; 85 zápasů/10 branek)

Jakub Krejčík (Sparta Praha; 117/6)

Libor Hájek (Pardubice; 14/2)

Tomáš Kundrátek (Třinec; 110/11)

Jan Ščotka (Kometa Brno; 48/1)

Radko Gudas (Anaheim/NHL; 36/3)

Jan Rutta (San Jose/NHL; 43/5)

David Špaček (Iowa Wild/AHL; 4/1)

Útočníci:

Pavel Kousal (Sparta Praha; 20/2)

Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 24/1)

Ondřej Palát (New Jersey/NHL; 23/3)

Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 55/7)

Jakub Flek (Kometa Brno; 81/19)

Ondřej Kaše (Litvínov; 4/0)

Jáchym Kondelík (České Budějovice; 6/1)

Lukáš Sedlák (Pardubice; 26/9)

Daniel Voženílek (Třinec; 19/6)

Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 198/54)

Dominik Kubalík (Ottawa/NHL; 85/34)

Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 69/15)

Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 67/10)

David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 61/21)

David Kämpf (Toronto/NHL;14/3)