Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Odvolat Šilhavého? Jenom se přetře fasáda, nic víc!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová reprezentace se po čtvrteční prohře v Albánii dostala do nepříjemné situace, postup na Euro 2024 je vážně ohrožen. Bezprostředně po utkání v Tiraně se rozezněly hlasy volající po odvolání trenéra Jaroslava Šilhavého. Ve svém glosáři se tomuto tématu věnuje trenér Josef Csaplár.

Foto: Florion Goga, Reuters

Absenci kompetentnosti a odbornosti v českém prostředí zakrýváme, tvrdí Josef Csaplár ve svém glosáři.

Článek

„Bavit se o tom, jestli měli hrát v Albánii Chytil s Kuchtou nebo někdo jiný, je také důležité. Ale není to začátek abecedy. K úvahám a volání po konci Jaroslava Šilhavého říkám v kostce toto: pokud bude odvolaný, jenom se přetře fasáda a nic víc. Nechci být jako obhájce Jaroslava Šilhavého, ale… Proboha, kolik měl národní tým za poslední roky trenérů a co za jejich působení vzniklo úžasného? Viděl tam někdo konkurenceschopný fotbal?

Myslím, že po losu této kvalifikace nikoho nenapadlo, že bychom mohli vůbec zapochybovat, že z této skupiny nepostoupíme. Neexistovala ve sluneční soustavě lehčí skupina. Jen moje maličkost měla zdvižený prst. Osmnáct let tvrdím, že pokud lidé, kteří fotbal platí a velí mu, nepůjdou ke kořenům, k základům, bude hůř. Ačkoli si mnozí už neumí představit, že by hůř být mohlo, tak bohužel bude.

V Česku si nalháváme, politikaříme, nejde nám o produkt. Těm, kterým by mělo jít o fotbal na prvním místě, jde v první řadě o sebe, o peníze. My si tady lžeme, do zodpovědných funkcí rveme naprosto nekompetentní osoby. Klientelismus a kamarádskost drtí odbornost a kompetentnost.

Vždycky se na prvním místě ptám, jestli je konkrétní záležitost, krok, věc, dobrá pro fotbal. I teď. Mnohokrát jsem musel vysvětlovat majitelům, že danou věc neudělám, protože to není dobře pro klub ani pro ně. Bohužel žiju v českém prostředí, kde, pokud řeknu pravdu, jsem pro spoustu lidí skoro nepřítel. Přitom můj motiv byl a je pořád stejný. Nebo si někdo myslí, že to, co tvrdím roky, mi přineslo speciální popularitu u mocných? Rozhodně ne. Jenže moje názory a tvrzení se v drtivé většině potvrdily.

Absenci kompetentnosti a odbornosti v českém prostředí zakrýváme. Teď mimo jiné i tím, že se oslavuje působení českých klubů v evropských pohárech. Jenže, kolik je v nich cizinců? Největším prodejním artiklem Plzně jsou Durosinmi a Dweh. Ve Slavii jsou vynikající Zafeiris, Oskar, ve Spartě jsou fotbaloví zahraniční hráči.

Vezměme si příklad hráče, který byl u nás považovaný za naprosto nedostižný talent. Adam Hložek. Sedí v Leverkusenu na lavičce. Co tedy náš fotbal produkuje? Opravdu ani teď nenastal čas pro hluboké změny v českém fotbale? V zahraničí už dávno pochopili, jak vyrábět fotbal. I v Albánii. U nás bohužel vítězí nekompetentnost.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články