Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Změnit český fotbal lze za pár dnů! I bez milionových investic

Zápasy v Lize národů se Švýcarskem a Španělskem si celkově užil, nenudily ho. Podle kouče Josefa Csaplára ale pravý obrázek českého fotbalu ukázala jednadvacítka v pátečním duelu s Anglií. Více v jeho novém glosáři.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Čeští fotbalisté před utkáním se Španělskem

Článek

„V současné době žije český fotbalový národ Ligou národů, do které národní tým vstoupil výhrou nad Švýcarskem a remízou se Španěly. Byl jsem na obou utkáních osobně, přijel jsem vždy dvě hodiny před výkopem, obešel jsem si Eden. Moje pocity byly ohromně pozitivní, doprovodné programy byly skvělé. Moc se mi všechno líbilo. Lidé tím žili. Teď si vezměte, že v situaci, v jaké je český fotbal (skandály, nekvalita hry), přijde na utkání se Švýcarskem dvanáct tisíc diváků. Když nejlevnější lístek stojí tisícovku.

Vidím v tomto neskutečný potenciál. Člověku dochází, co by se dělo, kdyby tuzemský fotbal byl zdravý, měl úspěch. Kdyby byl vedený profesionály, řemeslníky. Také zápasy mě nenudily. Rozebrat odborně je ale v dnešním glosáři, co se na hřišti dělo, nechci. Ne ne, ten pocit vám brát nebudu. Ale...

Tam, kde byl fotbal byl opravdu nadoraz, kde šlo o hodně, bylo v pátek v Českých Budějovicích. V utkání české a anglické jednadvacítky. Kdo chtěl, uviděl pravdivý obrázek mezi špičkovým evropským fotbalem a naší úrovní. Tam ležela pravda. Ten pohled vůbec nebyl hezký.

Průběh zápasu byl pro český fotbal propadákem. Za prvé v celkovém pojetí, v týmové taktice, strategii, filosofii. Za druhé v individuálních dovednostech, originalitě, v činnosti s míčem i bez míče, pohybu v rozhodujících prostorech, v řešení situací. Šlo o rozdíl světů.

Dá se změnit týmová taktika, filosofie. Dokonce za pár dnů. Dát do hlav hráčů, a taky to po nich vyžadovat, aby si to šli se soupeřem rozdat, riskovali, na to vám stačí týden. Bez milionových investic! Jakým způsobem? Vysvětlím na příkladu rozdílu mezi skladbou a koučinkem tréninku.

Moje fotbalová škola říká, že koučink je víc než skladba tréninku. Všichni jistě znáte bago. Jeden kouč při něm svěřencům říká: zajeď do něj, vezmi ho přes párky. Karle, dej mu lokťáka, dojeď ho. Trenér druhého týmu reaguje při bagu takto: odskoč si, dobrý zpracování, dobře jsi mu nasadil jesle. Výborně, nabízíte se, držte tempo. Ani nemusím popisovat dál, abyste vytušili, jaké fotbalisty vychová trenér A, a jaké vychová trenér B.

V individuálních dovednostech, tam si nejsem jistý, jestli nám už neujel vlak. Spíš ano. Zlepšení v těchto parametrech lze očekávat jen v jednotkách procent. Pokud se však v českém fotbale nenastavíme tak, že na hřiště půjdeme vyhrát, nikoli neprohrát, a budeme se snažit hrát konstruktivně, tak se individuálním činnostem vůbec nevěnujme. Nemá to smysl. Budeme vychovávat hráče, kteří budou podávat výkony, jaké jsme mohli vidět naposledy se Švýcarskem a Španělskem. Budeme jim tleskat, občas udělají i pěkný výsledek. Ale..."

Reklama

Související témata: