Hlavní obsah

Prokázali charakter hrdých lvů, chválil Šilhavý svůj tým a vytasil argument, proč nevystřídal Jankta hned

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porazil Švýcary, o historicky první skalp Španělů přišel se svým týmem smolně pár desítek vteřin před koncem nedělního duelu, takže snad proto trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý po dělbě bodů s trojnásobnými mistry Evropy přiznával, že měl ze vstupu do elitní divize Ligy národů obavy. Co obavy, přímo strach. „Úspěchem bylo, že jsme mezi elitu evropského fotbalu postoupili a teď nás čekaly zápasy s giganty. A my je zvládli, máme čtyři body, i když jsme samozřejmě zklamaní, že jsme se Španělskem „jen“ remizovali,“ svěřoval se.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Určitě i díky naordinované taktice, kterou hráči naplnili takřka bezezbytku a která fungovala...

Byla správná, i když někomu se nemuselo líbit, že jsme zvolili defenzivní pojetí. Nemyslím si ale, že by se dalo hrát proti Španělům jinak. Úžasné ale bylo, jak hráči stanovené úkoly odmakali.

Hodně vám pomohl a nabudil rychlý vedoucí gól, což se do sebevědomí a víry mužstva promítlo.

Samozřejmě, i když jsme chvíli přece jen trnuli, zda nešlo o ofsajd a jestli bude gól platit.

Mluvíte o tom, jak úžasně splnili vaši svěřenci určené úkoly, jak utkání odpracovali a jaký charakter prokázali. Napadlo vás vůbec, že byste po prvních dvou zápasech elitní divize mohli mít čtyři body?

Ani ve snu, naopak jsem měl ze zápasů obavy. Vzhledem k absencím, s nimiž jsme se museli vyrovnat, změnám v nominaci, červnovému termínu, sledu střetnutí. Ale hráčům jsme řekli: Žádný strach, jdeme do toho. A oni do toho šli. Jako hrdí lvi, jak v poslední době často opakujeme. Zabojovali, ukázali charakter.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká fotbalová radost po gólu Jana Kuchty v utkání Ligy národů proti Španělsku. Česko poslal do vedení 2:1 a Eden slavil.

Cítíte z nich větší víru, že jsou schopni uhrát dobré výsledky i s nejlepšími evropskými týmy, než tomu bývalo dřív?

Hlavně teď ví, že když zápas poctivě odpracují, přijde odměna. Jako ostatně přišla v utkání se Švýcarskem i teď se Španělskem. Je to pro ně vzpruha a motivace současně. Pramení i z výběru hráčů, kteří se chtějí o reprezentační triko poprat. A co teprve kdybychom byli kompletní, kdyby třeba mohli vedle sebe nastoupit Schick s Kuchtou... Příjemné pohrávat si s takovými myšlenkami.

Remíza se Španělskem se bude ve fotbalovém světě hodně cenit. Šlo o nejpovedenější duel české reprezentace pod vaším vedením?

Těžko říct. Vždyť třeba na Euru jsme porazili Nizozemce a postoupili do čtvrtfinále. Španělsko bylo favoritem, my jsme bránili a čekali na brejky. Kdybychom vyhráli, řadil bych zápas hodně nahoru. Jenže my remizovali, i když vítězství bylo blízko.

Možná mohlo být všechno jinak, kdybyste nedohrávali první půli jen v deseti a neinkasovali první gól. Nepřemýšlel jste o tom, že byste zraněného Jankta vystřídal okamžitě?

Kdybychom to udělali, měli bychom ve druhé půli jen jedno okno pro střídání. Mohlo by se tudíž dost dobře stát, že bychom během něho poslali na trávník tři hráče a pak by se nám třeba v 70. minutě zranil gólman a my dohrávali bez něho. Šli jsme proto do rizika, a i když jsme inkasovali vyrovnávací gól. myslím, že šlo o správné rozhodnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalista Vladimír Coufal a Dani Olmo ze Španělska během utkání Ligy národů.

Jak to vůbec vypadá se zraněnými hráči? Poletí s vámi Zelený a Jankto k dalším dvěma duelům do Portugalska a Španělska?

Jankto si odnesl ze zápasu koňara, takže v jeho případě teprve uvidíme. Zelený by měl být podle prvních informací doktorů k dispozici, moudřejší ale budeme až v pondělí.

Reklama