Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Démon Kane by střílel góly všude. Nemá jen jednu přednost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel, viděl a začal střílet góly ve velkém. Řeč je o Harrym Kaneovi: hvězdná posila Bayernu Mnichov se v úvodních dvou kolech německé ligy trefila dohromady třikrát. V pravidelném komentáři Echo bundesligy dojde ještě na další žhavá témata, bývalý reprezentant David Jarolím se zastaví i u českých hráčů.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/TOM Weller

Harry Kane oslavuje gól v dresu Bayernu

Článek

„Dívá se na něj moc hezky. Harry Kane je přírodní úkaz. V neděli mohl proti Augsburgu klidně stihnout hattrick, kromě dvou gólů měl ještě jednu dobrou šanci. Jsem přesvědčený, že Bayernu pomůže nejen v bundeslize, ale i v Champions League.

Kane je unikátní typ hráče, který by góly střílel kdekoliv. Nebojím se o něj, do Německa přišel prověřený z Premier League i anglické reprezentace. Rejstřík jeho předností je hodně pestrý: je to týmový hráč, snaží se udržet míče a kombinovat. Není sobec a Bayern s ním může jedině vydělat.

Celkově ale musím říct, že mnichovský obr mě v prvních dvou kolech bundesligy herně zatím moc nepřesvědčil. Výsledky vypadají jednoznačně (4:0 v Brémách a 3:1 s Augsburgem), ale že by Bayern soupeře přehrával a dominoval? To ne.

Na rozdíl od Dortmundu však zatím pokaždé vyhrál. Borussii na jaře o vlásek unikl titul, jenže teď má za sebou první ztrátu. V prvním zápase vyhrála 1:0 nad Kolínem, ale v Bochumi brala jen remízu 1:1. Vzpomínáte, jak byl Dortmund na jaře produktivní a v ofenzivě hrál s naprostou lehkostí? Zato v Bochumi kromě gólu neměl vyloženou šanci. Narazil na perfektně připraveného protivníka, který nenechal Dortmund hrát, napadal ho a trpělivě čekal na chyby.

Teď už ale budu chválit. Zaprvé Union Berlín, z kterého se stává čím dál větší fenomén. V bundeslize načal pátou sezonu a je rok od roku lepší. Teď má na kontě dvě výhry, skóre 8:2 a je první. Fascinuje mě, že ačkoliv hrál v Darmstadtu od 21. minuty o deseti, nastřílel tři góly a v pohodě zvítězil. Jsem zvědavý, jak se Unionu podaří kombinovat domácí soutěž s premiérou v Lize mistrů. K tomu, aby to dobře dopadlo, má pomoct záložník Robin Gosens, jenž po zahraničních štacích paradoxně až v devětadvaceti letech poprvé hraje německou ligu. Dalším zjevením je útočník Kevin Behrens: po dvou kolech má čtyři góly, čili o jeden víc než sám Kane. Klobouk dolů!

Další moje poklona letí do Lipska, které v pátek smetlo Stuttgart 5:1. Co na tom, že prohrávalo, ve druhém poločase ukázalo obrovskou ofenzivní sílu. Ostatně už v premiéře v Leverkusenu (2:3) dalo najevo, že se s ním bude muset počítat minimálně v boji o Ligu mistrů. Má drajv, rychlé a nebezpečné hráče i vizi, což je báječná kombinace.

Fantastický start sezony zažívá Leverkusen, který v létě citlivě doplnil tým. Přišel záložník Granit Xhaka, jenž o víkendu v Mönchengladbachu (3:0) hrál výborně, a pod dva góly se podepsala další posila, útočník Victor Boniface. Pro Patrika Schicka s Adamem Hložkem bude složité prosadit se do sestavy, ale nejde to brát jako vyloženě špatnou zprávu. Konkurence je důležitá pro všechny – a čeští hráči nejsou výjimkou.

Na šanci si v Bayeru musí počkat i brankář Matěj Kovář. Už od chvíle, kdy do Leverkusenu přišel, mi bylo jasné, že to nebude mít jednoduché. Fin se slovenskými kořeny Lukáš Hradecký má v klubu pevné postavení a navíc je kapitánem. Matěj se bude muset prát, ale myslím, že to pro něj bude v Leverkusenu snazší, než dělat dvojku nebo trojku v našlapaném Manchesteru United.

Ještě bych se krátce zastavil u Mönchengladbachu: pokud takhle bude hrát dál, čekají ho obrovské problémy. Hraje až moc otevřený fotbal a od Leverkusenu mohl dostat i víc gólů. Jednu dobrou situaci měl za stavu 0:1 Tomáš Čvančara, jenže se mu nepovedlo správně odhadnout míč, šel do skluzu a nic z toho nebylo. Škoda. Tomáš toho celkově moc neměl, ovšem útočník je zároveň závislý na hře celého týmu. Mönchengladbach měl střed zálohy celkově dost otevřený a Leverkusen si mohl dovolit, co chtěl. Do šancí se dostával vážně jednoduše.

Skvělý byl Jiří Pavlenka, jehož renomovaný magazín Kicker zařadil do sestavy kola. Brankář Brém měl ve Freiburgu několik vynikajících zákroků, jenže v 96. minutě dostal jediný gól a Werder prohrál 0:1. Navzdory finálnímu skóre to byl zajímavý zápas a Brémy si zasloužily minimálně bod. Nula po dvou kolech pro ně znamená nepříjemný začátek, ale není všem dnům konec.

Gólem se připomněl sváteční střelec Pavel Kadeřábek, jehož Hoffenheim odehrál bláznivou partii s nováčkem Heidenheimem. Ten doma sahal po prvních bodech v bundeslize, do 77. minuty vedl 2:0. Jenže pak přišel kolaps a Kadeřábek vyrovnával do prázdné branky. Ukázkově dohrál situaci a Andrej Kramarič na konci z pokutového kopu nalomeného soupeře dorazil.

Heidenheim měl smolný den, litoval i neproměněné penalty. S trochou nadsázky si říkám, jestli vůbec dokáže někdy vyhrát, když prošustruje dvoubrankové vedení. Zatím to vypadá, že stejně jako druhý dosud neúspěšný nováček Darmstadt bude mít v sezoně problémy.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.