Hlavní obsah

Wolfsburg? Chci být platný jako v Twente, přeje si Černý. Začal dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bundesligy naskočil s elánem. Fotbalový reprezentant Václav Černý v německém Wolfsburgu dobře zapadá. „Chci tu být platný jako v Twente,“ říká pětadvacetiletý křídelník v rozhovoru pro Sport.cz. Entrée se mu povedlo, v ligové premiéře proti Heidenheimu asistoval hned po šesti minutách u branky Jonase Winda, rozjel i druhou gólovou akci. Vlci zdolali nováčka soutěže 2:0. Černý je po přestupu z Nizozemska na nové adrese spokojený.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Český fotbalista Václav Černý (v zeleném) v zápase Německého poháru proti TuS Makkabi Berlín.

Článek

Prožil jste ideální bundesligovou premiéru?

Vstup do sezony hodnotím jako dobrý. Nejdůležitější je, že jsme do ní vykročili vítězně. Mě osobně těší, že jsem k tomu mohl přispět. Na hřišti jsem se cítil dobře. Měli jsme hodně kvalitní přípravu, jsme dobře připravení. Jedeme dál a chystáme se na další utkání v Kolíně nad Rýnem.

Je fajn, když se jako nový hráč uvedete hned asistencí. Vnímáte to tak?

Snad to tak je. Ale od toho tam ofenzivní hráči, ať už útočníci, nebo křídla, jsou. Byl bych moc rád, kdybych týmu vždy pomáhal a byl zapojený do gólových situací.

Trenér Niko Kovač byl s vámi spokojený?

Snad ano.

Jaký je?

Ví, co chce hrát, má jasný herní plán. Každý den žádá enormní soustředění, všechno děláme na sto procent. To se mi strašně líbí.

Vaše aklimatizace ve Wolfsburgu tedy probíhá dobře?

Od začátku cítím, že je tu vše na vysoké úrovni. Vidím, jak se tu o hráče starají, jaká je kvalita tréninku a všechno další, co k tomu patří. Jsem šťastný, že tu jsem a že to takhle jde.

Přišel jste z nizozemského Twente. Je to velký skok?

Neřekl bych, že velký. Twente je taky velký klub, ale tohle je ještě o pár kroků výš. Beru to tak, že jsem tam, kde jsem být chtěl. Chci tu být stejně platný jako v Twente.

Po povedené minulé sezoně jste měl určitě víc nabídek. Byla bundesliga jasnou volbou?

Byla. Wolfsburg se ozval jako jeden z prvních, jeho plány mě zaujaly, hezky se poslouchaly. Líbila se mi celková vize klubu, kam chce mířit, jakou bych měl mít úlohu. Ze všech nabídek byla pro mě tahle nejlepší. Navíc bundesligu jsem si chtěl vždy zahrát, podle mě patří mezi top tři soutěže v Evropě. V Nizozemsku jsem strávil dlouhou dobu, vždycky se tam budu rád vracet, ale chtěl jsem udělat další krok.

Jaké cíle klubu jsou?

Chce jít nahoru. V minulé sezoně nevyšla Evropa o bod, v té nové se budeme chtít vrátit na evropské příčky a patřit mezi přední týmy v Německu. Je logické, že tlak a očekávání jsou větší. Ale na vše se těším.

Ve Wolfsburgu působí i mladý český hráč Lukáš Ambros. Předpokládám, že jste si hned sedli.

Je pohodlnější pro mě i pro něj, že tu jsme spolu. Můžeme spolu mluvit naším jazykem, pomoct si. Lukáš má všechno před sebou, chce se učit. O všem se s ním povídá velice hezky.

Takže on vám dělá průvodce Wolfsburgem a vy mu naopak předáváte zkušenosti?

Ano, takhle se to dá říct.

Rezonuje ve Wolfsburgu ještě odkaz jeho bývalého útočníka Edina Džeka, který tam přestoupil před lety z Teplic?

Možná trochu ano. Zažil tu povedené období, ale dobrých hráčů prošlo Wolfsburgem hodně. On je jedním z nich.

V bundeslize působí docela dost českých hráčů. Těšíte se na vzájemné minisouboje?

Jo, určitě to sezonu zpestří. Je fajn, že se často s někým z nároďáku potkám. Až se vzájemné duely přiblíží, tak se určitě zkontaktujeme. Teď se ale všichni soustředíme na start do sezony.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.