Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Dortmund byl na ručník, den otevřených dveří. Skončil Nagelsmann kvůli lyžovačce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dortmund bitvu o čelo ligy nezvládl, výkon Borussie byl na ručník. V komentáři Echo bundesligy na webu Sport.cz to říká bývalý fotbalista David Jarolím, který nově nahradil Františka Straku, jenž aktuálně bojuje o záchranu ve slovenské lize na lavičce Trenčína. Co hráč s více než 300 starty v německé nejvyšší soutěži soudí o vyhazovu Juliana Nagelsmanna nebo stíhací jízdě Leverkusenu?

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Fotbalisté Bayernu Mnichov se radují z trefy do sítě Dortmundu.

Článek

„Máme za sebou Der Klassiker. Po dlouhé době byl Dortmund na koni, vedl ligu o bod. Zápas byl pikantní i s ohledem na trenéra domácího Bayernu, kdy během reprezentační pauzy překvapivě skončil Julian Nagelsmann. Lothar Matthäus se těsně před utkáním dohadoval s generálním ředitelem klubu Oliverem Kahnem, že to nebylo vůči Nagelsmannovi fér, že ho nikdo neinformoval a trenér to zjistil z novin.

Bývalý prezident Bayernu Uli Hoeness vše hodnotil trochu jinak, že Nagelsmann byl prý lyžovat s přítelkyní a nemohli se mu dovolat, jinak by si mohli nějaké věci vyříkat a k odchodu nemuselo dojít. Jenže stalo se a tým teď vede Thomas Tuchel, mimo jiné bývalý kouč Borussie.

Ale teď k zápasu. Triumf Bayernu jsem tak trochu očekával. Vyrovnaných bylo úvodních deset minut, Bayern ale nakopla obrovská chyba gólmana Gregora Kobela. Kdyby zůstal v šestnáctce, chytil by míč do ruky. Takhle ho neodkopl a situaci nezvládl, stejně jako Dortmund celé klání. Dlouho jsem takovou převahu ve střetnutí dvou předních týmů ligy neviděl.

Nejde ani tolik o změnu na čele tabulky, ze strany Dortmundu tam bylo až moc respektu, následně nezodpovědná hra do obrany, bylo to jak den otevřených dveří. Bayern se dostával do šancí jedinou přihrávkou, snížení na konečných 2:4 už bylo jen kosmetické. Výkon Dortmundu byl strašidelný, na ručník.

Bavorům změna trenéra pomohla, tým podával nevyrovnané výkony, ukázkou je například zápas s Leverkusenem. Viděl jsem na jejich hře více organizovanosti, ale do konce soutěže je ještě daleko a boj o titul bude napínavý.

Adam Hložek a Patrik Schick vinou nemoci či zranění nehráli, Leverkusen přesto triumfoval 3:0 na Schalke a dotáhl se na pohárové příčky. Trenér Xabi Alonso na mě dělá od svého příchodu opravdu dobrý dojem. Mají mladé, rychlé a individuálně výborné hráče, praktikují trochu španělský styl fotbalu. Výkony jsou celkem stabilní, dokázali se vyhrabat z nejhoršího a za mě je to mužstvo, které do pohárů patří. Navíc jsou na tom po vzestupu dobře mentálně, k tomu páté Lipsko je po vyřazení z Ligy mistrů malátné a rovněž šestý Frankfurt je v jarní části pod průměrem ligy.

V sestupových patrech nám teď hodně napoví duel Bochum–Stuttgart. Momentálně poslední Stuttgart převzal v prosinci můj bývalý trenér Bruno Labbadia, kterému jsem věřil, že dokáže mužstvo vytáhnout, ale nedaří se. Už se znovu spekuluje o výměně na lavičce, možná se rozhodne po středečním čtvrtfinále poháru s Norimberkem.

Tady vidíme, jak umí být fotbal krutý. Hráči Stuttgartu o víkendu prohráli s Unionem Berlín, na začátku zápasu běželi dvakrát sami na bránu, k tomu neuznaný gól. Hráli skvěle, jenže ve druhé půli přišel trest. Viděl jsem i jiné zápasy, výkony nejsou vůbec špatné. Na barážové místo Herthy Berlín ztrácí dva body a na předposlední Schalke jen jeden, nic není jasné. Pak je tam Hoffenheim, jenž se chytnul výhrou právě nad Herthou a teď na to navázal na půdě Brém. Zachráněný není ani Kolín."

Reklama