Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Dortmundu už věřím, změna u Bayernu nepřinesla nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše je zase jinak. Bayern o víkendu doma prohrál 1:3 s Lipskem a titul má najednou ve svých rukou Dortmund. Expert David Jarolím v pravidelném komentáři Echo bundesligy očekává, že Borussia už si první příčku vzít nenechá. Jak to ale bude s bojem o záchranu a jaká cesta čeká ve druhé nejvyšší soutěži Hamburk, kde Jarolím prožil největší část své kariéry?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Matthias Schrader

"Na 80 procent věřím Dortmundu," říká ve svém komentáři k německé bundeslize expert Sport.cz David Jarolím.

Článek

„Ještě si počkejme na poslední kolo, i když na 80 procent věřím Dortmundu. Trenérská výměnu u Bayernu Juliana Nagelsmanna za Thomase Tuchela vlastně nic nepřinesla, zřejmě to na podzim nebyl vhodný krok. Prohra doma s Lipskem 1:3 vypovídá o celé sezoně Bayernu. Vedli 1:0, mohli zvýšil a přišel trest. V minulosti by se jim něco podobného nestalo, že z vlastního rohu dostanou po protiútoku gól. Pak přišla penalta, nepochopitelný a zbytečný faul zkušeného Pavarda.

Dortmund má najednou kolo před koncem dva body náskok a hraje doma s Mohučí. Titul mohou ztratit jen sami. Samozřejmě je na ně obrovský tlak, ale hrají výborně, dávají góly, ofenziva je hodně nevyzpytatelná. Mohuč navíc o nic nehraje, do pohárů nemůže a nevěřím tomu, že si Dortmund nechá titul ujít.

O Ligu mistrů si to na dálku rozdají Union Berlín, který hraje doma s Brémami, a Freiburg, jenž cestuje do Frankfurtu. Oba týmy mají stejný počet bodů, těžko predikovat. Union je doma strašně silný, navíc Brémy jsou zachráněné. Frankfurt se bude loučit s trenérem a to je vždy hezké vyhrát. Dávat nějaký přesný odhad je v bundeslize strašně těžké.

O poháry ještě usiluje šestý Leverkusen, na sedmý Wolfsburg má jediný bod. Bayer hraje s Bochumí, který bojuje o udržení, Wolfsburg čeká jistě sestupující Hertha. Leverkusen už si šestou příčku mohl zajistit, ale nezvládl to, s Mönchengladbachem vedl 2:0 a dlouho jsem neviděl góly, jaké poté inkasovali. Nejprve obrovská chyba brankáře a v nastavení Amiri dával zpětnou přihrávku gólmanovi, jenže si nevšiml protihráčů. Obrovské chyby, které by se stávat neměly.

Nejzamotanější je však situace dole. Hertha sestupuje, to je jasné, ale pak máme Stuttgart (32 bodů, poslední kolo doma s Hoffenheimem), Bochum (32, doma s Leverkusenem) a Schalke (31, v Lipsku). Schalke moc nevěřím, naopak nejvíce Stuttgartu. Bohužel, přímý sestup zřejmě padne právě na Schalke.

Zastavme se ještě u dopadů toho, že o patro níž putuje již zmíněná Hertha Berlín, od sezony 2009/2010 už potřetí. Pro takhle velký a tradiční klub s obrovským stadionem a velkými návštěvami je to hodně smutné. Poslední dva roky investovali hodně peněž do hráčů, protočilo se několik trenérů, ale efekt žádný. Obrovské zklamání pro klub i město, kde je teď jedničkou Union. Ten jde krok za krokem, letos hráli evropské poháry, jejich práce je neskutečná.

Kdo přijede na Union, strašně těžko se mu tam hraje. Atmosféra bouřlivá, stadion je realitně malinký, ale útulný a pro soupeře nepříjemný. K tomu nátlakový způsob hry, urostlí fotbalisté, rychlé protiútoky a většinou výborná defenziva. Klobouk dolů, že předčili tu velkou Herthu.

Naopak do Bundelsigy postupuje jistě Darmstadt, kterému spadnul kámen ze srdce. Mohli slavit už před několika týdny, ale pak dvakrát prohráli. Jestli budou oživením, nedokážu posoudit. Bundesligu jsem tam nikdy nehrál, pamatuji si však, jak jsem tam jezdil na třetí ligu s béčkem Bayernu. I v té době chodilo 15 tisíc lidí, také je to tradiční klub s modernizovaným stadionem.

Foto: Petr Horník, Právo

David Jarolím už v dresu Mladé Boleslavi, kde před necelými lety zakončil svou profesionální kariéru.

Pro mě je ale samozřejmě nejzajímavější Hamburk, který je třetí bod za druhým Heidenheimem. Právě ze druhého místa se jde přímo do první ligy, třetího čeká baráž. Doufám, že Heidenheim by mohl klopýtnout, jenže hraje na půdě Regensburgu, jenž jistě padá. Hamburk má doma poslední Sandhausen, ale moc tomu nevěřím. Spíše se chystám na cestu baráží.

Pokud se bude hrát baráž, určitě bych tam jel. Byl jsem minulý rok na odvetě proti Herthě. Po výhře 1:0 venku všechno vypadalo dobře, byly přichystané oslavy, jenže po prohře 0:2 nastalo obrovské zklamání a znovu bych ho zažívat nechtěl."

Získá Dortmund bundesligový titul?
ano
89 %
ne
11 %
Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Reklama