Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Koubek využil šance. Mezi hráči jara je určitě Hložkův parťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V boji o titul se v dalším kole nic nezmění, v Dortmundu ale zřejmě panuje větší pohoda, odhaduje v pravidelném komentáři Echo bundesligy pro Sport.cz expert a bývalý hráč Hamburku ši Norimberku David Jarolím. Jmenuje také nejlepší hráče a týmy jarní části, začátek je ale věnován důležité české stopě.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia.cz

"U gólmanů je situace složitější, dvojka musí čekat na šanci, až se dostane do hry," říká David Jarolím na adresu Tomáše Koubka ve svém pravidelném glosáři ECHO BUNDESLIGY.

Článek

„Potěšil měl výkon českého brankáře Tomáše Koubka, který vychytal nulu proti Unionu Berlín. U gólmanů je situace složitější, dvojka musí čekat na šanci, až se dostane do hry. U Augsburgu se jednička Rafał Gikiewicz zranila, Tomáš toho využil. Někdy člověk potřebuje štěstí, teď se vše povedlo a vyhráli strašně důležitý zápas na cestě k záchraně. Augsburg je v soutěži udržený jednou nohou, zbývají tři zápasy, na baráž mají náskok šesti bodů, ale nezapomeňme, že v Německu při rovnosti rozhoduje skóre.

V boji o titul měl trochu nevýhodu Dortmund, protože hrál až v neděli. Bayern o den dříve, i když ne suverénně, ale přesto vyhrál 2:1 v Brémách, Na Bavorech je vidět, že nejsou v pohodě, až po první brance se utkání trochu zklidnilo. Očekával jsem, že Borussia bude trochu pod tlakem, navíc nastoupila proti Wolfsburgu, který ještě hraje o poháry a je schopný se se silnými mužstvy měřit. Jenže to vypadalo, že přijeli do Dortmundu na výlet, byli jak na kolotoči, pro mě nepochopitelně špatný výkon a zasloužená prohra 0:6, byť ještě v první půli spálili obrovskou šanci, kdy mohli vyrovnat.

Vzpomínám, jak jsme na konci sezony 2007/2008 museli s Hamburkem vyhrál, abychom se dostali do Evropy. V posledním kole proti Karlsruhe jsme vyhráli 7:0. Zápas otevřel první gól a pak už co akce, to stoprocentní šance, skóre mohlo být ještě vyšší. Taková utkání jsou samozřejmě příjemná a naštěstí jsem jich zažil více než těch s debaklem.

Ale zpět k Dortmundu. Podívejme se, kdo dával góly. Dvakrát se trefil Adeyemi, stejně tak Bellingham a po jedné trefě přidali Haler a Malen, k tomu Brandt měl tři asistence. Taková útočná pětka je v současné formě velmi těžko bránitelná, na brance je schopný se podílel kdokoliv. Obrovská síla, v Dortmundu možná vidím větší pohodu než u Bayernu. Bitva o titul bude zajímavá až do konce, protože nepředpokládám, že by dalším kole někdo ztratil. Na Bayern dorazí Schalke, Dortmund hostí Mönchengladbach.

Minule jsem mluvil o Freiburgu, jak se mi líbí jeho filozofie a přeji mu co nejlepší umístění, jeden z klíčových duelů o Ligu mistrů ale nezvládl a doma prohrál s Lipskem 0:1. Navíc v týdnu na stejného soka nestačil v semifinále poháru, to z toho byla darda a prohra 1:5. Teď jedou na Union, který je doma strašně silný. Oba celky mají stejný počet bodů, Lipsko jen o jeden více. Čeká nás drama o titul, Ligu mistrů i záchranu. Poslední Hertha totiž trochu ožila, nepředpokládal jsem, že porazí Stuttgart.

Zkusím také na základě odehraných kol po pauze jmenovat hráče a tým jara. Mezi fotbalisty se mi líbí 20letý Florian Wirtz z Leverkusenu, jeden z nejtalentovanějších hráčů na světě, jen škoda, že ho v průběhu sezony přibrzdilo zranění. Umí hrát jednoduše, ale také se nebojí driblinku, na svůj věk předvádí vyspělé výkony. Ten se chytl na jaře určitě a k němu bych přidal 24letého Donyella Malena z Dortmundu. Ten v posledních sedmi kolem vstřelil stejný počet gólů a ještě přidal tři asistence. Strašně týmu pomáhá a skvěle zapadá do ofenzivní mozaiky.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Florian Wirtz (vlevo) z Leverkusenu v souboji o míč s Dejanem Ljubičičem z Kolína

No a tým jara? Tam bych viděl Freiburg a právě Dortmund. Borussia měla v průběhu ročníku ztrátu na čelo až 10 bodů, je neuvěřitelné, že ji dokázala smazat. Hraje vyrovnaně a jediné zklamání snad bylo vypadnutí s Chelsea ve čtvrtfinále Ligy mistrů."

Reklama