Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Teambuilding Bayernu nepomohl. A budeme kontrolovat čokoládu na stadionech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Echo bundesligy se logicky věnuje bitvě na čele tabulky, Bayern totiž padl doma s Brémami 0:1 a Leverkusen se po famózním obratu v Lipsku (2:3) zase trochu přiblížil vysněnému titulu. Expert David Jarolím také chválí českého střelce Václava Černého, naopak kritizuje to, co se děje na tribunách.

Foto: Leonhard Simon, Sport.cz

Zklamaný Harry Kane

Článek

„Brémy byly výborně připravené, kvalitně bránily a měly slušné protiútoky. Překvapilo a zarazilo mě, jak hráči Bayernu nechali při neuznaném gólu hostů útočníka Brém volného. Ale jen to ukázalo, jak se zápas vyvíjel. Bayern hrál velmi pomalu.

Úřadující mistr byl ještě minulý týden na krátkém soustředění v Portugalsku, pravděpodobně kvůli teambuildingu a utužení kádru. Výkon byl ale mdlý, málo nebezpečných situací. Hlavně v domácím prostředí by to mělo vypadat úplně jinak. Na druhou stranu opakuji – Brémy byly velmi dobře připraveny, nechtěly jen bránit a mohly se spolehnout na gólmana Zetterera.

Bayern veděl, že Leverkusen obrátil duel v Lipsku. Možná je pro jeho hráče nepříjemné, že musí dotahovat, ale jde o zkušený tým. Každá taková ztráta znamená vzdálení mistrovského titulu. Zarazila mě i sestava, třeba podruhé za sebou chyběl ve středu zálohy Goretzka. S Kimmichem tvoří dlouho stabilní dvojici a Guerreiro, jenž Goretzku nahradil, je sice slušný fotbalista, ale chyběly mu rychlé náběhy ze druhé vlny.

Musíme samozřejmě rozebrat i šlágr Lipska s Leverkusenem. Domácí byli v první půli lepší, výborně připravení, nenechali Leverkusen hrát. Silnou stránkou Bayernu je střed hřiště, skrz který si různými prostrkávačkami vytváří šance. Podobně jako Barcelona za éry trenéra Guardioly. Lipsko ale střed zahustilo, napadalo a po zisku zkoušelo rychlé brejky. Pro mě to byl od Leverkusenu nejhorší poločas v sezoně.

Byl jsem zvědavý, jestli se dokážou po pauze zvednout. A upřímně jsem nečekal, že přepnou na jiný režim. Mýlil jsem se. Hosté byli najednou daleko lepší. Nepochopil jsem způsob pojetí Lipska, které místo toho, aby dál hrálo aktivně, začalo najednou bránit. Bylo pasivní, což se mu nakonec vymstilo. Ukázala se také jedna velká slabina – obranné standardní situace. Nechápu, jak s tak kvalitními hráči a na takové úrovni dokážou tolikrát inkasovat. Teď dostali gól po rohu na 2:2 i v nastavení na konečných 2:3.

Pohled Davida Jarolíma na hostování s opcí Davida Juráska v Hoffenheimu
„Bundesliga je pro Juráska dobrá soutěž. Myslel jsem, že tam půjde už loni, nakonec zvolil Portugalsko. Mohl by mu sedět herní styl Hoffenheimu a také samotná soutěž. Jurásek má dobré fyzické parametry, náběhy i centry. Hoffenheim také vylepšil defenzivu, snaží se hrát konstruktivně. Jurásek by tam mohl pasovat a věřím, že se prosadí.“

Naopak Leverkusen urval podruhé na jaře výhru v samotném závěru. Pro psychiku strašně důležité momenty. K tomu se v Lipsku trefili vlastně tři obránci (Tella, Tah a Hincapie), takže ví, že se nemusí spoléhat jen na útočná esa typu Wirtze či Hofmanna. Jsem přesvědčený, že třeba Patrik Schick bude na jaře dávat góly, ale teď je pro tým kouče Xabiho Alonsa skvělé, že se chytil někdo jiný.

Navíc kvůli Africkému poháru národů stále chybí Odilon Kossounou a Edmond Tapsoba, tedy stabilní členové stoperské trojice. Jsou pro mě skvělí a z dlouhodobého hlediska nenahraditelní. Musíme pamatovat i na to, že je zraněný elitní hroťák Victor Boniface.

Podruhé za sebou se prosadil Václav Černý. Naprosto skvělé. Pamatuji si na podzim, kdy se trefil v poháru a pak hned vsítil i premiérovou branku v bundeslize. Musí mít o to větší chuť to v dalším utkání zase potvrdit. Nedává žádné ‚haluzáky‘, o víkendu proti Heidenheimu (1:1) šlo o krásnou narážečku ve vápně, levačkou uklidil míč přesně k tyči. Pro Wolfsburg ale škoda, že duel znovu nedotáhl ke třem bodům.

Musím se zmínit také o dění na tribunách. Střetnutí mezi Bochumí a Stuttgartem se kvůli špatně umístěným vlajkám v sektoru hostí hodinu nehrálo. Je to hrozné. Zima, teploty pod nulou, na stadionech jsou malé děti. Vedle toho pokračují protesty proti prodeji podílu bundesligových televizních a marketingových práv soukromému investorovi. Například v Kolíně, jakmile dal Dortmund na 1:0, zasypali fanoušci domácích trávník čokoládovými mincemi.

Přerušení trvalo cca 10 minut. Když už to vypadalo, že se bude znovu hrát, začalo to samé ze sektoru Borussie. Nevím, co udělat, přijde mi to trochu zbytečné. Aby se ještě nekontrolovalo, zda si fanoušci nosí na stadion čokoládu. Protesty chápu, bundesliga je z největších fotbalových soutěží v tomto ohledu nejvíce konzervativní. Byl jsem v Německu 17 let a zásadám, hodnotám a tradicím úplně rozumím. Na druhou stranu tohle nemůže trvat donekonečna, musí najít řešení. Pro ostatní diváky jsou podobné incidenty a přerušení strašně otravné.

Jinak ryze fotbalově, Dortmund se mi líbil. Ke konci podzimu byl hodně kritizovaný. Přišli dva borci z Anglie – Maatsen a Sancho. Oba naskočili od začátku a výrazně pomohli k vysoké výhře 4:0. Teď mají Bochum a pak cestují do Heidenheimu, takže teoreticky mohou začít jako čtyřmi výhrami. Je zajímavé, že dva hráči dokážou mužstvo zvednout, Sancho je pro mě pořád rozdílový. K tomu se do formy dostává Malen. Jen aby se neopakovalo jaro z minulé sezony.

Vedle toho hra Kolína se po první brance rozpadla. Bohužel, v aktuálním rozpoložení je pro mě možná největším adeptem na sestup. Přijdou mi křehcí, dostanou gól a rozloží se. Pak zkusili otevřený fotbal, ale tak se hrát nedá. Byla vidět až do očí bijící odevzdanost.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.