Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Třeba o titulu rozhodne už tenhle víkend. Leverkusen může nakopnout jedna věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

1. Bayern 68 bodů, 2. Dortmund 67. Bitva o německý titul se blíží do finále, z napínavé sezony zbývají poslední dvě kola. Kdo si sáhne na trofej? Nejen o tom ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz mluví znalec prostředí David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Fotbalisté Bayeru Leverkusen se radují z branky

Článek

„Dvaatřicátý bundesligový víkend mě nepřekvapil. Tušil jsem, že si to Bayern s Dortmundem doma pohlídají a dál to mezi nimi bude jen o bod. S dovolením bych začal u lídra: v zápase Bayernu se Schalke se hrálo víceméně na jednu bránu. Outsider z Gelsenkirchenu se zaměřil jen na hluboký blok a po druhém gólu se mu obrana rozpadla.

Bayern sice vyhrál 6:0, ale všimněte si, že nejlepší týmový střelec Gnabry je zatím jen na 13 gólech. Dlouhodobě tvrdím, že top útočník typu Lewandowského dnešnímu Bayernu citelně schází. I proto se může v bundeslize hrát o titul tentokrát až do posledního kola.

Hodně se mluví o veteránovi Müllerovi, jenž v Mnichově hraje celou kariéru a pro fanoušky je symbolem neobyčejné klubové věrnosti. Spekuluje se o tom, že pod trenérem Tuchelem jeho pozice slábne a možná z Mnichova odejde, ale kouč to vyvrací a opakuje, že je Müller pro něj nesmírně důležitý. Proti Schalke byl znovu hodně vidět a má stěžejní roli v kabině, se zraněným brankářem Neuerem patří k lídrům Bayernu. Můj tip? Müller neodejde. Neumím si představit, že by minimálně v rámci bundesligy šel jinam.

Když jsem zmiňoval, že Bayernu chybí ryze gólový útočník, hodí se připomenout, že i z Dortmundu v létě odešel norský fantom Haaland. Borussii to ale nijak fatálně neoslabilo, má v týmu neskutečný počet hráčů, kteří můžou dát gól. Jen se podívejte na střeleckou tabulku bundesligy: Malen 9, Brandt a Bellingham 8, Reyna a Moukoko 7...

Produktivita Dortmundu bere dech. Jen v posledních třech domácích zápasech nastřílel dohromady 15 branek, což je fantastické číslo. Formu potvrdil suverénní výhrou 5:2 nad Mönchengladbachem. Je příjemné mít jednoho kanonýra s 30 góly za sezonu, na druhou stranu tohle je taky zajímavá varianta. Soupeři to mají proti Dortmundu extrémně složité, protože nevědí, odkud přijde úder.

Říkám si, že o titulu může rozhodnout už příští, předposlední kolo. Bayern čeká šlágr s třetím Lipskem, které třikrát za sebou vyhrálo a touží udržet třetí místo před Unionem Berlín a Freiburgem. Lipsko jede na vlně, vyhrálo poslední tři zápasy a postoupilo do finále národního poháru. Do Mnichova odcestuje v dobrém rozpoložení a s vírou v body.

Ani Dortmund to nebude mít lehké: vyrazí do Augsburgu, který ještě není zachráněný. Tohle je typický rys téhle bundesligové sezony, na všech frontách je o co hrát. Motivaci mají všichni kromě desátého Kolína nad Rýnem a jedenáctého Mönchengladbachu, kterým jde už jen o čest. Dortmund bude v neděli znát výsledek sobotního zápasu Bayernu, což může být výhoda i nemusí, navíc třináctý Augsburg umí týmy ze špičky potrápit.

Nepomohl si Leverkusen, který jen remizoval 1:1 s předposledním Stuttgartem a je o skóre sedmý čili mimo pohárové pásmo. Na hráčích Bayeru byla vidět únava po čtvrtečním prologu semifinále Evropské ligy s AS Řím, měli méně šancí než Stuttgart. Sám jsem to zažil kdysi v Hamburku, s kterým jsem hrál semifinále Poháru UEFA a Evropské ligy. Neměli jsme tak široký kádr, abychom mohli výrazně rotovat sestavou. Šestý Wolfsburg je teď ve výhodě a může to dotáhnout do pohárů, ale znáte to: kdyby Leverkusen zvládl domácí odvetu semifinále Evropské ligy, psychicky by ho to do finiše sezony hodně nakoplo.

Pořád je dost zamotaná bitva o záchranu, situace v suterénu se mění každý týden. Věřím dvanáctým Brémám s brankářem Jirkou Pavlenkou, že si potřebný bod nebo dva dokážou uhrát. Třeba už v sobotu proti Kolínu, kterému o nic nejde. A dál? Výrazně může napovědět zápas poslední Herthy Berlín s Bochumí, která o víkendu po šesti ztrátách zvítězila. Stuttgart by při troše štěstí mohl bodovat v Mohuči a Schalke, které je zatím na barážové pozici, potřebuje doma porazit Frankfurt. S ním se loučí trenér Glasner, bylo kolem toho docela divadlo. Když klub oznámil, že kouč končí, tým za něj bojoval a po deseti kolech vyhrál.

Těší mě, že Hamburk, kde jsem hrál devět let, má ve druhé bundeslize po vítězství 5:1 v Řezně jisté minimálně třetí místo a tedy baráž. V ní se většinou daří prvoligovým týmům, proto bych Hamburgeru SV přál posun výš. Třeba se to povede, protože první Darmstadt o víkendu i kvůli dvěma červeným kartám prohrál v Hannoveru a druhý Heidenheim narazil v Paderbornu. Už teď se těším na víkend, snad se bude v Hamburku zase slavit."

Reklama