Hlavní obsah

GLOSA: Bah byl vzorovým obchodem pro Slavii a zároveň ukázal, že sešívaní na podzim nutně potřebují do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod dánského dynamitu Alexandra Baha ze Slavie byl nevyhnutelný, ať už z pohledu jeho vlastních ambic, tak kvůli ekonomickým potřebám fotbalového klubu z Edenu. Čtyřiadvacetiletý expres kmitající na pravé straně sestavy zafungoval jako vzorový příklad, vysloužil si přestup do slavné Benfiky Lisabon a sešívaní na něm vydělali okolo 130 milionů korun. Ambiciózní český celek potřebuje nutně prostor, kde může hráče dál ukazovat. Tedy evropské poháry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý fotbalista Slavie Alexander Bah

Článek

Do Edenu přišel fotbalový krajní univerzál Alexander Bah z dánského Sönderjyske na české poměry za nemalou sumu, stál zhruba 45 milionů korun. Rychle však zapadl, zlepšoval se a s těžkým úkolem nahradit Vladimíra Coufala, jenž předtím zamířil do West Hamu, se popasoval výtečně.

Po roce a půl se z party trenéra Jindřicha Trpišovského odpojil a vydal se vstříc další výzvě, odešel do Benfiky Lisabon. Slavia za něj má podle zpráv z Portugalska dostat osm milionů eur (198 milionů korun), Sönderjyske by mělo podle informací z Dánska vyinkasovat patnáct procent z přestupové sumy po odečtení původních 45 milionů, které už dostalo od sešívaných v minulosti. To dělá v přepočtu lehce přes 20 milionů korun, takže čistý zisk Slavie na Bahovi by se měl pohybovat okolo 130 milionů korun. To je solidní výdělek.

Bah byl dobře vyskautován, naplnil předpoklady, rozvinul se. Jeho příklad je pro Slavii svým způsobem ideální, ke svému životu totiž logicky potřebuje hráče i prodávat. Navíc pro borce ze zahraničí nepředstavuje vršovický klub konečnou nebo vysněnou metu, ale vidí v něm příležitost zaujmout někoho dalšího, samozřejmě zvučnějšího. To je v pořádku, takový fotbalový svět zkrátka je.

Dynamický bek pomohl Slavii a ona jemu. Zcela zásadní je v celém příběhu, že se Bah předvedl v evropských pohárech, kde byl celý tým úspěšný. V konfrontacích s kvalitním soupeři po kontinentu on sám obstál, předvedl, že na tuhle úroveň má. Proto přivábil pozornost anglického Brentfordu a Benfiky, která do něj nakonec investovala.

Slavii proto čeká v tomto ohledu naprosto klíčové léto. Bude hodně perné. Trpišovského soubor totiž vykročí už do druhého předkola Konferenční ligy. Na cestě do základní skupiny soutěže, která za rok vyvrcholí na stadionu v Edenu, musí odklidit tři soky.

Bah také neuměl všechno. Na čem musí pracovat Douděra? Řešíme v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Nebude to brnkačka i proto, že půjde o úplný start do nové sezony. Omyl si sešívaní nemohou dovolit. Nezvládnuté kvalifikace o Ligu mistrů s Ferencvárosem Budapešť a o Evropskou ligu s Legií Varšava z minulého roku varují.

Červenobílí nutně potřebují proklouznout do základní skupiny Konferenční ligy. Kvůli sportovnímu růstu, výdělku a také proto, aby mohli Evropě ukazovat Yiru Sora, Ondřeje Lingra, Davida Juráska či Daniela Filu. Jedině pak se někdo prodá jako Bah.

Reklama

Související témata: