Hlavní obsah

GLOSA: Cedidla zaslouží trest jako Kuchta, liga musí nešvar zarazit

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Ne, nebojte se, nebude následovat sprosté slovíčko. To jen parafrází populární hlášky z filmových Pelíšků lze upozornit na neblahý fakt, že v obou úvodních kolech fotbalové Fortuna ligy vzbudily rozruch neurvalé zákroky výrazně překračující hranice fair play vedeného boje.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Aktéři zevrubně probíraného okamžiku - zlínský Martin Cedidla (vlevo) a slávista Ewerton.

Článek

Oba případy se odvíjely shodně, jen s diametrálně odlišným koncem. Sparťan Jan Kuchta za šlápnutí na hlavu ležícího libereckého brankáře Oliviera Vliegena dostal nejprve jen žlutou kartu. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay měl ovšem štěstí, že ho kolegové u videa zachránili. Po přezkoumání u obrazovky za surovou hru ohrožující zdraví soupeře se opravil a správně udělil červenou kartu.

Také zlínský Martin Cedidla dostal na Slavii za surový zákrok na Ewertona jen žlutou kartu. U ní už ovšem zůstalo, muži u videa zaspali. Komise rozhodčích zareagovala okamžitě. Videorozhodčí Vít Ondráš má zastavenou delegaci až do zimní přestávky, hlavní sudí Dalibor Černý si v nejvyšší soutěži nezapíská do konce září.

Jak potrestat Cedidlu za ošklivý faul? Diskuse z pořadu Přímák s Vernerem Ličkou.Video: Sport.cz

Ačkoliv Cedidla nebyl vyloučen, před disciplinárkou se bude jistě zpovídat také on. Obávat se přitom musí trestu ještě vyššího, než jaký dostal Kuchta. Zatímco Vliegen utkání na Letné dokončil a může chytat dál, zraněný Ewerton musel odstoupit a podle šéfa klubu Jaroslava Tvrdíka bude chybět nejméně 4-6 týdnů.

Cedidla se ke svému úletu postavil čelem, po utkání se omluvil. Stejně tak i rozhodčí Černý na rovinu přiznává, že neudělením červené karty hrubě chyboval, takže pak bylo těžké dokočírovat zbytečně vyhrocený zápas do konce.

Jako by předseda disciplinárky Richard Baček urazil štěstí, když těsně před startem nového ročníku připomněl, že snad i díky přísnému metru jeho komise na jaře surových zákroků ubylo. A bác, teď každé kolo jeden nepříjemný případ. Překvapivé je, že se Kuchta odvolal, a spolu se Spartou žádá nižší trest. Žádná z příslušných komisí si přitom nemůže dovolit slevit z nastoupeného trendu. Pokud zdraví hráčů nesvedou ochránit rozhodčí na hřišti, jiná cesta než přísné tresty není.

Reklama

Související témata: