Hlavní obsah

GLOSA: Drátovat, flikovat. NHL musí byznys udržovat v chodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"V Americe jede každý jen na sebe. Amerika není země. Je to jen byznys," říká ústy Brada Pitta postava z filmu Zabij mě něžně. A ozvěna těchto slov je znát i na posledním dění v NHL.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Hokejová NHL řeší řadu problémů spojených s covidem

Článek

Hráči jsou otrávení kvůli olympiádě, kterou si vydupali v poslední kolektivní smlouvě a přesto na ni nemohou. Nová koronavirová varianta omikron mezitím zrušila už devět desítek zápasů a vedení soutěže podle kritiků nemá centrální plán, jak reagovat.

"NHL se jen zběsile snaží zalepit žvýkačkou každou díru potápějící se lodě, aby ji udržela nad vodou," stěžuje si agent Allan Walsh, který zastupuje v zámoří i řadu českých hráčů.

Je pravda, že NHL v minulých týdnech drátuje a flikuje, jak se dá. Ale pokud chce po dvou zkrácených sezonách dokončit základní část v kompletní podobě s 82 zápasy, nic jiného ji ani nezbývá.

Dostat se z nejhoršího by jí měla pomoct právě původně vyblokovaná únorová olympijská pauza, v níž má najít nové termíny většina odložených zápasů. A vzhledem k pauze profesionálních lig amerického fotbalu i baseballu, by měla mít tato utkání i patřičnou sledovanost.

"Je to jen obchod. A my jsme zboží," posteskl si bostonský spoluhráč Davida Pastrňáka Brad Marchand. Rozhodnutí nejet do Číny ho možná připravilo o šanci stát se členem Triple Gold Clubu. Stanley Cup i titul z MS už 33letý Kanaďan má. A za čtyři roky v Miláně se asi do nominace nevejde.

'Ekonomové' ale netrpí sentimentálními náladami a připomínají, že Marchand si právě díky ochodníkům z NHL vydělal během kariéry 58,5 milionu dolarů hrubého. A dalších 14 milionů USD mu zaručuje kontrakt na příští tři roky.

Komisionář NHL Gary Bettman od další sezony slibuje navýšení platových stropů, k tomu ale potřebuje odpovídající příjmy. Když v sezoně 2019-20 klesly, kluby dál vyplácely hráče v plné výši. A teď si dluh od hokejistů vybírají zpátky prostřednictvím povinných odvodů do rezervního fondu.

V době největší krize, kdy byla NHL v roce 2020 přerušena a vrátila se po víc než čtyřech měsících zápasy play off v bublinách bez diváků, apelovalo vedení soutěže na vzájemnou solidaritu a vstřícnost.

Teď už jsme zase ve fázi, kdy má byznys absolutní přednost. A je potřeba ho udržovat v chodu. I když k normálu má pořád ještě míle daleko.

Reklama

Související témata: