Hlavní obsah

GLOSA: Faktor Staněk. Plzni chybí víc než sama čekala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň nezvládla sobotní ligový duel v Liberci, u Nisy dostala tři góly (0:3) a vzdálilo se jí čelo tabulky. Takovému výpadku ale rozhodně nic nenasvědčovalo, Viktoria přijela pod Ještěd s bilancí patnácti výher z šestnácti posledních zápasů. Proč zničehonic takový kolaps, ptají se na diskusních fórech nejen plzeňští fanoušci?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Radek Petrášek

Brankář Plzně Marián Tvrdoň dostává druhý gól. Vpravo autor gólu Luka Kulenovič z Liberce.

Článek

Je prohra a prohra. V nepovedené podzimní premiéře v Teplicích (0:1) si Viktoria nezasloužila nic, naopak v nedávném šlágru na Spartě i přes těsnou porážku bavila. Na půdě mistra mohla minimálně remizovat. Pád v Liberci je mnohem blíž první variantě. Nebyla to Plzeň z posledních týdnů, tedy dostatečně dravá, agresivní, hladová, silná v ofenzivě. Zkrátka, neměla dostatečnou kvalitu.

Důvodů, proč tomu tak bylo, se sešlo několik. Nejen ve fotbale platí zákon, že bez dobrého brankáře se vyhrávat nedá. Dvojka Marián Tvrdoň, který zaskakoval za zraněného Jindřicha Staňka, dostal z šesti střel mezi tyče tři góly. Z toho dva laciné…

Když zkraje zápasu propustil za svá záda nikterak složitou střelu Lubomíra Tupty, viktoriáni znervózněli. Nikoli, že prohrávali. Obratů zvládli na podzim už několik. Ale kvůli poznání, že mezi tyčemi nemají obvyklou jistotu.

Sebevědomí týmu šlo rázem dolů, lehkost z posledních týdnů byla ta tam. Plzeňská kapela rázem neladila na vícero místech. Pod svůj standard zahráli také levý křídelník Cadu, útočník Rafiu Durosinmi nebo středopolař Pavel Šulc. Pokud vypadne z rytmu třetina základní sestavy, má problém kterýkoli tým na světě.

Na obranu Tvrdoně je třeba říct, že celý ligový zápas odchytal po více než roce. Přes Staňka je nemožné se dostat, pozici jedničky si drží pevně. Slovenský brankář se dostane mezi tyče pouze v případě Staňkova zranění, jeho výkonnostní růst je tedy vyloučen. Nicméně ani samotná Plzeň si nepřipouštěla, že absence Staňka pro ni bude natolik nepříznivá.

Jenže… Zatímco doposud byly Staňkovy přestávky jen krátkodobé, tentokrát se může pauza protáhnout klidně na několik dalších týdnů. Opakovaný otřes mozku není žádná sranda. Vzhledem k tomu, že Martina Jedličku pustil klub na hostování do Bohemians Praha a v Plzni zbyl nezkušený 18letý Viktor Baier a Dominik Sváček z rezervy, pozice dvojky je daná.

„Bylo vidět, že Marián delší čas nechytal. Zápasový deficit byl určitě znát. Musíme věřit, že se rozchytá,“ pravil po utkání u Nisy plzeňský trenér Miroslav Koubek. Viktoriáni ať za jeho poslední větu zapálí svíčku v kostele…