Hlavní obsah

GLOSA: Hertl už San Jose přerostl, výměna by dávala smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místo v šatně San Jose Sharks by si hokejista Tomáš Hertl mohl ke jmenovce klidně přidělat i cedulku: Práce všeho druhu.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Eric Hartline

Tomáš Hertl (48) oslavuje se spoluhráči gól vstřelený Philadelphii.

Článek

Osmadvacetiletý útočník je ve své deváté sezoně v NHL stále platný v útoku i v defenzivě, zvládá přesilovky i oslabení, na ledě bývá pravidelně přes 20 minut na zápas, vyhrává kupu vhazování a v poslední době se z něj vyklubal i kanonýr. Kvůli takovým hráčům se zájemci předhánějí v těch nejlukrativnějších nabídkách. A buďte si jisti, že vedení Sharks takové návrhy na výměnu opravdu přicházejí.

Díky sobotnímu hattricku proti Philadelphii se Hertl vyšplhal už na sedmou příčku střelecké tabulky NHL s dvaceti góly. "Nebýt Tommyho, nemáme nic," přiznal po Hertlově show kouč Sharks Bob Boughner. A za pravdu mu dává i pohled na tabulku Pacifické divize. Nebýt Hertla, těžko by se Sharks drželi v kontaktu s postupovými pozicemi.

Někdejší buldozer Západní konference, který v roce 2016 postoupil až do finále Stanley Cupu, ale zažil dvě katastrofické sezony, kdy se mu play off obloukem vyhnulo. Mezitím z klubu zmizeli ikoničtí hráči a mentoři Joe Thornton, Joe Pavelski, Patrick Marleau... A s tím souvisí i Hertlův přerod do mnohem výraznější role v týmové hierarchii.

"Vím, že se to ode mě čeká a já chci být ten správný lídr," říká Hertl, který už ukazuje i jinou tvář než tu neustále usměvavou.

Trenér Boughner otevřeně popisoval, jak českému lídrovi radil, aby vztek z porážek nepřenášel na tým. A chasník ze Šeberova to v posledních týdnech vzal za správný konec.

Foto: Derik Hamilton, ČTK/AP

Český útočník ze San Jose Tomáš Hertl

Pohled na soupisku Sharks však vyvolává spoustu otazníků. V NHL, která se opírá o mladé hvězdy, jádro San Jose povážlivě zestárlo. Kapitánovi Loganu Coutureovi je 32, za zenitem jsou klíčoví beci Brent Burns (36) a Erik Karlsson (31). Kromě pětadvacetiletého Švýcara Timo Meiera San Jose nedisponuje útočníkem, který by Hertlovi mohl v následujících čtyřech pěti letech sekundovat.

V Kalifornii se dlouho nemohli odhodlat k přebudování a omlazení kádru. Teď je to dohnalo a musí to dělat za pochodu. Na draftu navíc generální manažer Sharks Doug Wilson nevyzobal v posledních letech žádné epochální talenty.

A NHL se nehraje kvůli dobrému pocitu z party v kabině. Každý hráč, který do ní naskočí, by rád získal Stanley Cup, v tom Hertl není výjimkou.

V posledním roce staré smlouvy, která mu na 4 roky zajišťovala 22,5 milionu dolarů, už zmínil, že by přistoupil na 'menší' kontrakt, pokud by díky tomu Sharks mohli udržet konkurenceschopnost. GM Wilson ale s nabídkou nereagoval a v tuto dobu je na zdravotní dovolené, takže jednání se nehýbou.

Ve světle aktuálních Hertlových výkonů by si ale Sharks měli radši připravit pořádný ranec, aby českou hvězdu udrželi.

Foto: Timothy T. Ludwig, Reuters

Útočník Tomáš Hertl ze San Jose před brankářem Buffala Ukko-Pekkou Luukkonenem.

Sám Hertl na San Jose nedá dopustit. To Sharks ho v roce 2012 draftovali ze 17. místa. Tady se uvedl famózním čtyřgólovým představením proti Rangers. Pořídil si tu dům, s manželkou Anetou se jim zde narodil synek Tobias.

Ale možná právě teď nastal čas na další kariérní krok. Pokud by Sharks v brzké době Hertla vytrejdovali, mohli by počítat s hráčskou kompenzací i s balíčkem voleb v draftu.

A český univerzál by zase oblékl dres týmu, který má na Stanley Cup nejen myšlenky, ale i mužstvo.

Reklama

Související témata: