Hlavní obsah

GLOSA: Hořava jako první volba? Sparta se snaží vybruslit, ale škobrtá u toho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední krok prý mnohdy bývá nejtěžší, a tak ač prý to měla být spíš formalita a jen ladění detailů, nakonec odeslaný návrh smlouvy od Václava Varadi a jeho pobočníků zůstal bez odezvy. A místo toho desetidenní sparťanské hledání trenéra nakonec skončilo – po všech těch indiciích – jmenováním muže, který se údajně sám cítil být na druhé koleji, tedy Miloslavem Hořavou. „Věříme, že je tou nejlepší volbou," řekla šéfka hokejové Sparty Barbora Snopková Haberová.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Jan Handrejch

Trenérem hokejové Sparty je znovu Miloslav Hořava.

Článek

Ne, není to pro Spartu krok vedle či stranou, protože Hořava je erudovaný odborník, který byl koneckonců v březnu blízko střídačce národního týmu. Být trochu chladnější hlava, dost možná by po minulé sezoně ani neodcházel, a místo kácení stromů by pořád stál na střídačce Sparty, která by nyní třeba nebyla u dna extraligové tabulky.

Nicméně stalo se, ale teď je zase zpět.

Co je ale na celém tom desetidenním hledání Paterova nástupce nejvíc groteskní, je způsob, jakým chce najednou Sparta z nepovedeného lovení Varadi s jistou grácií vybruslit, leč škobrtá u toho, jak někteří její nejmenovaní plejeři. A tak v oficiální zprávě, která odpoledne ohlašovala Hořavův příchod, stojí. „Máme za sebou hodně náročné vyjednávací období. Ač si to Miloš možná nemyslí, pro nás byl od začátku volbou číslo jedna," říká sportovní ředitel Petr Ton.

Aby se o pár řádek níž generální manažerka Snopková vyjadřovala k Varaďovi: „Ano, jednali jsme i o této možnosti. Nedohodli jsme se na podmínkách."

A pak to rozsekl sám kouč Hořava, jenž uvedl, že žádná jednání nevedl – tudíž nemohl být součástí „náročného vyjednávacího období" – a bral angažování Varadi za hotovou věc.

Nejspíš nejen on, možná i sám Varaďa.

Podle informací Sport.cz mu měla do pondělní jedné hodiny odpoledne dorazit finální verze smlouvy, leč v té době si už Sparta plácla s Hořavou. Lze spekulovat, ale nejspíš vedení cuklo z finančních důvodů, protože Varaďa si měl říct o 600 tisíc měsíčně, které ještě doplňovaly slušné bonusy za získané body. Další peníze by stál asistent Aleš Krátoška i jistý supervizor Patrik Eliáš, zatímco verze s Hořavou se nese v levnějších patrech.

Kdyby ale byl skutečně onou volbou č.1, jak tvrdí Ton, tak by už dobrý týden cepoval hráče na ledě, protože on sám měl v létě chuť se do Sparty vrátit a rozhodně by s kontraktem nedělal drahoty.

Ale při bruslení se sem tam škobrtá, což jistě Petr Ton ví dobře. Důležité je ale zase vstát.

A to Sparta může teď i s Hořavou.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama