Hlavní obsah

Konec dohadů! Sparta už má trenéra, asistent přichází ze Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouhých jedenáct dní trval sparťanský seriál o hledání nového trenéra. Nástupcem odvolaného Pavla Patery se nakonec stal 61letý Miloslav Hořava, jenž ve Spartě působil v posledních třech sezonách; byť jen jednu celou; a letos na jaře ji s Josefem Jandačem dovedli ke stříbru. Domluvil se na smlouvě do konce příštího ročníku. Ve středu v Třinci však 61letý kouč Spartu ještě nepovede, proti Ocelářům se na střídačku postaví triumvirát Petr Ton, Jaroslav Hlinka a František Ptáček. Hořava zažije obnovenou premiéru v pátek na ledě Karlových Varů. Jeho asistentem se podle informací Sport.cz stane 56letý Švéd Hans Wallson.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty se radují z gólu, ilustrační foto.

Článek

„Máme za sebou hodně náročné vyjednávací období. Ač si to Miloš možná nemyslí, pro nás byl od začátku volbou číslo jedna. Do Sparty patří, k týmu se připojí ve čtvrtek. Dohodu s jeho kolegou právě finalizujeme. Jeho jméno oznámíme hned, jak se domluvíme," uvedl sportovní ředitel Petr Ton.

Hořava neskrývá překvapení, že takřka nekonečná sága nakonec dostala tečku v podobě jeho jmenováním sparťanským koučem. „Bral jsem jako hotovou věc, že jsou domluvení s Vencou. Bylo to tak i napůl prezentované. Nedá se nic dělat, ale takto se to stalo a takový je výsledek. Ale nečekal jsem, že to bude takto. To v žádném případě," řekl Hořava v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový trenér Miloslav Hořava je znovu ve Spartě

O ním jménem je Hans Wallson. 56letý Švéd ve své trenérské kariéře dvakrát dotáhl Skellefteu k titulu švédského mistra (2013 a 2014) a třikrát byl ve své vlasti vyhlášen nejlepším trenérem sezony. Působil i v zahraničí, když vedl švýcarský Curych. Poslední dvé sezony vedl druholigový švédský Björklöven, kde letos v únoru skončil a od té doby byl bez angažmá.

Na ledě mistrovských Ocelářů si na střídačku znovu stoupne právě Ton, sportovní manažer Hlinka a trenér dorostu František Ptáček. Toto obsazení měla sparťanská střídačka i před devíti dny při posledním zápase před reprezentační pauzou proti Pardubicím, tedy pouhý den po dovolání Pavla Patery a jeho asistenta Patrika Martince.

„Není to tak, že by se mi do Třince nechtělo, ale je potřeba zařídit hromadu věcí. To by bylo ze dne na den a zase nejde o život, je potřeba to mít trošku připravené," prohlásil Hořava.

Hořavův návrat do Sparty, ke které se připojí ve čtvrtek na tréninku, je ve stínu události posledních dnů překvapením. Vždyť ještě v pondělí to vypadalo, že si klub s eskem na prsou plácne s Varaďou, jenž na jaře zkompletoval s Třincem mistrovský hattrick.

„Ano, jednali jsme i o této možnosti. Nedohodli jsme se ale na podmínkách," přiznala generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Hořava se nakonec pražskému klubu upsal až do konce sezony 2023/24. „Právě dlouhodobější spolupráce pro nás byla v případě pana Hořavy absolutní priorita. Angažovali jsme trenéra, který zná velice dobře prostředí klubu i kádr, který se oproti minulé sezoně příliš nezměnil. Věříme, že je tou nejlepší volbou," dodala Snopková Haberová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Miloslav Hořava se vrací na střídačku Sparty.

Hořava ve Spartě působil už v částech ročníků 2009/10 a 2010/11, byl s ní spojen i v posledních třech sezonách. V únoru 2020 převzal klub s Jandačem po odvolání Němce Kruppa. V základní části skončili Pražané třetí, play off ale bylo kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončeno.

V sezoně 2020/21 dovedli Spartu k triumfu v dlouhodobé fázi soutěže, stopku jim vystavil v semifinále Liberec a Hořava druhý den vedení klubu šokoval, když se rozhodl skončit. Přesto se nakonec loni v listopadu do Sparty vrátil. I tehdy se Sparta trápila, Jandače znovu doplnil kladenský odchovanec Hořava, a sezona dopadla finálovou účastí (prohra s Třincem).

Nyní se tak loňský scénář opakuje. Po posezonním konci přichází listopadový comeback. Kam se mu podaří vytáhnout Spartu, která se nachází na předposledním místě jen s dvoubodovým náskokem na Kladno?

Reklama

Související témata: