Hlavní obsah

GLOSA: Jednadvacítka porazila obra v nejlepší možnou chvíli. A další benefity můžou následovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je to jen jedna výhra, ale hodně příjemná. Česká jednadvacítka vítězstvím nad Německem vylepšila dojem po prohraném prologu EURO s Anglií, napumpovala do sebe důležitou dávku sebevědomí a hlavně: poprvé za dva roky porazila soupeře z kontinentální špičky. Odměna může být sladká, ale pozor na předčasnou euforii. V ošidné skupině na bálu evropských fotbalových nadějí čeká ještě jedna překážka.

Foto: Sport.cz s využitím FAČR

Fotbalová jednadvacítka má díky výhře 2:1 nad Německem nakročeno do čtvrtfinále EURO.

Článek

V kvalifikaci dvě porážky s Anglií, v listopadové přípravě debakl 1:5 v Portugalsku (pravda, v dost oslabené sestavě), v březnu remízy s Belgií a Nizozemskem a na startu mistrovství Evropy další prohra s Anglií.

Čeští mládenci čekali na první vítězství nad obrem dlouho, ale dočkali se v nejlepší možnou chvíli. Proti Německu potřebovali minimálně remízu, aby se udrželi ve hře o postup do čtvrtfinále EURO, ovšem senzační tři body je dostaly do komfortnějšího postavení. Díky nim stačí ve středu proti Izraeli uhrát plichtu, což zdaleka není samozřejmost, ale ani nesplnitelný úkol.

Tým kolem kapitána Filipa Kaloče zaujal už v prvním poločase proti Anglii. Hrál s kuráží, vysoko napadal a dostával se do zajímavých šancí. Jenže dojel na starou bolest čili slabou koncovku.

Proti Německu, které předloni EURO jednadvacítek ovládlo, česká parta nastoupila se stejným drajvem – a hlavně přidala dva góly. Po půlhodině šla do vedení a favorita, který už v prvním zápase překvapivě ztratil body s Izraelem, dostala pod tlak. Gólem na 1:1 se Češi nenechali otrávit a stihli si těsný náskok vzít zpátky. Férově přiznejme, že Německo nemuselo zůstat u jednoho zásahu, ale jak trefně poznamenal trenér Jan Suchopárek, na to se historie ptát nebude.

„Všichni jsme tam nechali všechno," spokojeně řekl stoper Martin Vitík, jenž se podepsal pod rozhodující gól a dostal cenu pro muže zápasu.

Nebyla to povinná fráze, celý tým se v horkém Batumi rval až do konce. Namátkou pár výrazných jmen: báječně zachytal brankář Vítězslav Jaroš, s Vitíkem držel defenzivu spolehlivý stoper Robin Hranáč, nad nimi čistili prostor Jan Žambůrek s Lukášem Červem, na křídlech létali Vasil Kušej s Adamem Karabcem a útočník Václav Sejk zvýraznil svoji pozici nejlepšího střelce celého cyklu. Navzdory výhře nad obhájcem titulu mají čeští mladíci pořád ještě rezervy, což přiznal i kouč Suchopárek: „Myslím, že hráči umí daleko víc, a ukážou to."

Snad už v rozhodující bitvě o postup s Izraelem, který stejně jako Češi hraje o vstupenku do čtvrtfinále. V dalším plánu též o olympijskou Paříž, ale to už hodně předbíháme.

Žhavá generálka s Německem vyšla, zbývá udělat ještě jeden krok.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články