Hlavní obsah

GLOSA: Klokani zvládli baráž, zůstali prvoligoví. Celkově ale udělali krok zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer slavil Ďolíček záchranu v první fotbalové lize. Strašák sestupu byl notně nepříjemný, do o to větší euforie se stadion Bohemians 1905 propadl. Před sezonou však měli Klokani smělejší cíle, optimisté mluvili dokonce o první polovině tabulky. Realita ale byla hodně vzdálená.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Köstl z Bohemians oslavuje se spoluhráči gól na 1:0 během barážového utkání s Opavou.

Článek

Takovému scénáři přitom nic nenaznačovalo. Klokani dávno odhodili nálepku jojo klubu, v nejvyšší soutěži se drží nepřetržitě deset let. Minulostí jsou problémy s konkurzem, klub se od posledního pádu do druhé ligy stabilizoval. Mluví se o novém Ďolíčku.

Fanoušky navnadila druhá polovina loňské sezony, kdy hráči pod trenérem Luďkem Klusáčkem předváděli atraktivní kombinační fotbal. Vymykal se tradičnímu zelenobílému bojovnému stylu. Dvanáctizápasovou sérií bez porážky vytvořili Pražané klubový rekord v samostatné české lize. I proto vedení prodloužilo s Klusáčkem a jeho realizačním týmem smlouvy.

„Luděk je pro nás ideální trenér. Prioritou pro něj bylo pokračování celého realizačního týmu, společně tak můžou po dvou povedených sezonách pokračovat v úspěšně rozdělané práci v Bohemians," prohlásil v květnu 2021 sportovní ředitel Miroslav Držmíšek. Rok se s rokem sešel, namísto posunu vpřed však udělali Klokani krok zpátky. Přitom na své poměry disponují širokým kádrem, jsou v něm zajímavá jména.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Joss Didiba (vlevo) z Opavy a Jan Chramosta z Bohemians.

„Průběh sezony má své příčiny. Zaprvé, srážel nás velký počet zraněných hráčů. Až ve Zlíně, dvě kola před koncem nadstavby, jsme mohli nasadit sestavu, kterou jsme chtěli. První měsíc mého působení jsme hráli bez útočníků, dva elitní hroťáci byli zraněni. Přišly neúspěšné výsledky, motali jsme se v tom," přinesl jeden z důvodů neúspěšné sezony kouč Jaroslav Veselý, který tým převzal po 26. kole.

Tento argument je neoddiskutovatelný. Pokud chybí klíčoví hráči, poznamená to i daleko lepší mužstvo, než jaké je to od Botiče. Některým klubovým legendám i fanouškům ale nesedí přestupová politika v posledních dvou termínech. Vyjadřují se o ní v kostce takto: kvantita na úkor kvality.

Ať už jsou důvody klokaního ústupu ze slávy jakékoli, zásadní bude, jestli si je klub nyní dokáže přesně pojmenovat. A správně zareagovat. „Věřím, že příští sezona bude lepší. Z právě skončené se dá hodně vytěžit," pronesl Veselý. Podzim ukáže, nakolik jsou u Botiče schopní sebereflexe.

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články