Hlavní obsah

GLOSA: Komplikace. Sparta před sebe sama postavila velkou výzvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břevno Vindahlovy svatyně nejspíš zvoní na Letné ještě teď. Fotbalistům Sparty se rýsoval trpký konec klíčové bitvy s Glasgow Rangers a mohou jen děkovat, že na něj po ráně střídajícího Danila nedošlo. K postupu ze skupiny C v Evropské lize teď ovšem mají Pražané dál než před bezbrankovou remízou se skotským soupeřem. Ve druhé polovině skupiny pojedou dvakrát ven a doma je čeká těžký zápas s Betisem Sevilla, lídrem tabulky.

Foto: ČTK

Ani Jan Kuchta na obranu Rangers nevyzrál

Článek

Sparta do přestávky dominovala a musí především litovat, že se v prvním poločase neprosadila. Druhá půle už lépe vyznívala pro Rangers, celkové držení míče tak skončilo rovněž smírem 50 %:50 %. Střely na branku těsně 5:4 pro domácí.

Jsou však i hlediska, která ukazují, že Sparta měla k vítězství blíž. Především poměr nebezpečných útoků 64:36 a pak také očekávané góly (xG) - 1,16 ku 0,53.

Statistická data ovšem jen dokreslují průběh utkání. Podstatný je výsledek, který vzhledem k programu druhé poloviny vyrovnané skupiny nahrává Rangers. Betis podle očekávání v čele tabulky odskočil, poslední Limassol nepatrně ztrácí. Již po losu se očekávalo, že o druhé postupové místo si to rozdají Sparta s Rangers.

Bohužel jsem selhal, nechápu, proč jsem dneska přestřelil. Hroutit se z toho ale nebudu, říká Jan KuchtaVideo: Sport.cz

Výhra byla blízko, dost možná k ní chyběla přítomnost Krejčího s Haraslínem. Mužstvo pod taktovkou kouče Priskeho herně roste, drží se svých principů a jak říká zastupující kapitán Filip Panák, na jménech pak až tolik nezáleží. Ještě však přece jen není tak daleko, aby dva tak klíčové muže dokázalo stoprocentně nahradit. Krejčí ostatně rozhodl první domácí duel s Arisem, Haraslín je aktuálně nejlepším střelcem české ligy.

Negativně se projevilo také brzké zranění a střídání aktivního Preciada, přes něhož se kanonýr posledních týdnů Sima zpočátku vůbec nedostával do hry.

Nepřekvapilo ho, že mě vidí v dresu Sparty, popisuje Jan Kuchta setkání s exslávistou v dresu Rangers. Rád jsem Simiče viděl!Video: Sport.cz

Sparta má dál kýžený postup ze skupiny ve svých rukou, po bezbrankové remíze s Rangers je ovšem jasné, že bude muset zabodovat i venku. A to je výzva, protože zápasy na hřištích soupeřů pro ni na evropské scéně představují velký problém.

Minule v Seville také odehrála výborný poločas, ale nakonec Betisu podlehla. Od listopadu 2020 nevyhrála venku v pohárech 11× po sobě. A jelikož doma stoprocentní nebude, je jasné, že teď už černou venkovní sérii ukončit musí, pokud se chce v Evropské lize udržet i na jaře.

Nejlépe hned za dva týdny v Ibrox Parku při odvetě s Rangers…

Reklama