Hlavní obsah

GLOSA: Král je mrtev, ať žije král! Procházkovu bitvu si bude svět dlouho pamatovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním slovem: wow! Třetí zápas Jiřího Procházky mezi elitou byl naprostým skvostem, co smíšené bojové sporty mohou nabídnout. Český samuraj znovu naprosto předvedl odolnost, chytrost i připravenost a zdánlivě prohraný boj nevypustil. Nebojím se zápas označit jako jeden z nejlepších fightů v historii UFC, ne-li úplně ten nejlepší. Tenhle zápas si celý svět bude dlouhou dobu pamatovat!

Foto: UFC Europe, Twitter

Nejúspěšnější český MMA zápasník Jiří Procházka získal titul v polotěžké váze.

Článek

Předzápasové prognózy se potvrdily. Skutečně se pro Procházku jednalo o nejtěžší boj v UFC, dost možná i v kariéře. A i když český bijec v těžké několikaměsíční přípravě neúnavně piloval boj na zemi a obranu proti takedownům, přesto se hned několikrát nechal přesvědčil o soupeřových kvalitách. Teixeira je zkrátka ve wrestlingu a na zemi elita, což bezesporu potvrdil. Poměrně jednoduše se dostával i do plného mountu a vypadalo to, že právě boj na zemi by mohl v této válce o to nejcennější rozhodnout.

Procházkovi se ale povedlo tvrdé ataky odrážet. V zápase si prošel natolik těžkými okamžiky, které nezažil několik let dohromady. Jen si zkuste vzpomenout: Kdy naposledy jste viděli hrozivě vypadající cut na hlavě českého zápasníka? I to svědčilo o tom, že souboj proti Teixeirovi byl měřítkem těch největších možných kvalit. A rozhodně nebylo tajemstvím, že se Procházka pokusí zúročit svůj tvrdý a nepředvídatelný postoj, kterým v minulosti doslova zničil Oezdemira či Reyese.

Osvědčená věc sice několikrát pořádně roztloukla Brazilcovu bradu, stále to ale bylo daleko k ukončení. Teixerova připravenost do zápasu byla naprosto ukázková. I ve svých dvaačtyřiceti letech prokázal, že patří mezi to nejlepší, co MMA může nabídnout. Navíc většinu času tahal za delší konec provazu, bitva na zemi mu svědčila, a tak nebylo potřeba nic měnit.

Sestřih duelu Jiřího Procházky s Gloverem TeixeirouVideo: Telly/Premier Sport

Jenomže bitva na pět kol? Před zápasem velký nesmysl, na který vsadila snad jen hrstka fanoušků. A to jen kvůli lákavému kurzu. Však Procházka oba předchozí duely v UFC pokaždé zvládl během dvou kol, také Teixeira dokázal Blachowicze ukončit ve druhé pětiminutovce. Dlouhý zápas se proto nečekal ani nyní. Vše ale předčila odolnost a tvrdost obou bojovníků.

Ti si během krvavé bitvy hned několikrát prošli krutými a nezáviděníhodnými okamžiky. Zejména Procházka byl několikrát pořádně otřesen a nebýt gestem palce ruky, že je během soupeřova pokusu o arm triangle v pořádku, dost možná by ještě teď měl hlavu v dlaních. Tenhle okamžik byl v zápase naprosto klíčový. Jakoby českého bojovníka tato nejtěžší chvíle během působení v UFC zdravě naštvala a za každou cestu si chtěl vzít to, co o několik minutek později stejně získal.

Před pátým kolem to bylo kurzově vyrovnané a vypadalo to, že rozhodně jakákoliv menší chybička. Tu hned v úvodu udělal Procházka, který se ale paradoxně v hlavě ani na chvíli nesmířil s tím, že by měl po sedmi letech prohrát. Navíc po tak strhující bitvě, která nejen fanouškům v České republice brala dech.

Český samuraj neskutečným finišem, který si bude pamatovat historie bojových sportů, duel úplně zamotal. Nic jiného mu ani nezbývalo. Vidina závěrečných vteřin a s vysokou pravděpodobností také porážky, bylo pořádnou motivací vydat na poslední chvíli ze sebe naprosté maximum.

Procházka to dokázal! Navíc způsobem boje, který celou kariérou provází veterána Teixeiru. Hostěradický rodák dal všem pochybovačům jasně najevo, že i zem má pečlivě najetou. Budiž krásným důkazem perfektně provedený rear-naked choke, který i tak velký tvrďák, jakým je Teixeira, musel odklepat. 28 vteřin před koncem!

Žádné velké oslavy se přesto nekonaly, alespoň ne v kleci. V České republice ale rozhodně. Úleva ale určitě spadla i z rozmláceného Procházky. Desetimiliónový stát se poprvé v historii dočkal krále nejslavnější bojové organizace. Procházka se nesmazatelným písmem zapsal mezi šampiony UFC. Komu se to v kariéře povede? Z České republiky v nejbližších letech dost možná už nikomu. V tomhle případě se hodí symbolická věta: Král je mrtev, ať žije král!

Devětadvacetiletý bijec se již zítra vrátí zpět do České republiky, kde si určitě dá pár dnů oraz. Titulová bitva ho pořádně vyzkoušela, zocelila a pomohla stát se ještě lepším bojovníkem. V nejbližších dnech či týdnech však určitě přijde řeč o tom, jak reálné obrysy nabízí případný střet s bývalým králem polotěžké váhy Janem Blachowiczem. Česko-polská bitva se nabízí! A co rovnou v Praze?

Reklama

Související témata: