Hlavní obsah

GLOSA: Kritika může UEFA spíš těšit. Konferenční liga získala prestiž

Druhý ročník fotbalové Konferenční ligy poznal ve středu večer svého vítěze, v pražském Edenu triumfoval anglický West Ham United. Duel s Fiorentinou nenabídl prvotřídní fotbalovou podívanou, nicméně Evropská fotbalová asociace (UEFA) si může mnout ruce. Nový projekt, kterému na jeho startu málokdo věřil, se celkově ujal.

Největší úspěch kariéry a pohádka, tak popisuje vítězství v Konferenční lize Tomáš Souček. Slavil i v mixzoněVideo: Sport.cz

 
Článek

Důkaz? Velký zájem fanoušků i klubů z nejlepších evropských lig. Když UEFA před lety s plánem na spuštění výkonnostně třetí pohárové soutěže přišla, reakcí jí byla vlna skepse. Projekt provázely pochyby, že Konferenční liga bude mít slabou úroveň. Na „třetí ligu" nikdo chodit nebude, bude zajímavá jen pro kluby z neatraktivních soutěží, zněly argumenty proti. Realita ukázala opak.

Premiérový ročník vyhrál AS Řím, přední klub italské Serie A, ve středu v Edenu pro změnu tým z anglické Premier League, která je považovaná za nejlepší ligu na světě. Konferenční liga se stala velkým lákadlem pro kluby z renomovaných soutěží. Prioritně nikoli finančním, byť bonusy se blíží k odměnám v Evropské lize, ale prestižním.

Tyto kluby nepatří mezi giganty, ale také ony touží po trofejích. Triumf v Champions League je pro ně sci-fi, největší šanci na úspěch skýtá právě Konferenční liga. Ve středu si tento sen splnil West Ham, který dobyl velkou trofej po 43 letech. Navíc se může těšit z účasti v příštím ročníku základní skupiny Evropské ligy.

Zlili jsme šatnu, prozradil Vladimír Coufal. Spor s Barákem? Není to pravda!Video: Sport.cz

Obě mužstva doprovázely v Praze desetitisíce fanoušků, přestože bylo dané, že vzhledem k nízké kapacitě Edenu (necelých 20 tisíc diváků) se dostane na stadion jen čtvrtina z nich (UEFA přidělila 5 tisíc vstupenek fanouškům West Hamu a stejný počet příznivcům Fiorentiny). Prostě jim stálo za to přijet do Prahy a sledovat zápas ve fanzonách.

UEFA se kvůli tomu ocitla pod jejich kritikou. Pustila se do ní také italská a britská média. Nicméně tato kritika vyznívá pro Evropskou fotbalovou asociaci paradoxně pozitivně. Projekt s názvem Konferenční liga se totiž ujal mnohem rychleji, než si sama UEFA byla schopná představit...

Reklama