Hlavní obsah

GLOSA: Leverkusen je pro Hložka dobrá volba, Schick mu pomůže. Jak bez něj obstojí Sparta...?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dosud přitahoval jako magnet rekordy související s nízkým věkem. Nejmladší ligový fotbalista Sparty. Nejmladší ligový střelec. Nejmladší autor hattricku. Nejmladší král střelců. Nejmladší hráč české reprezentace. A od dubna také čerstvě nejmladší hráč se 100 ligovými zápasy. Teď se Adam Hložek stále jako teenager vydává do světa s dalším rekordem. Z Letné do Leverkusenu odchází podle německých zdrojů jako nejdražší hráč, který kdy z české ligy přestoupil. V pravý čas?

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Adam Hložek se raduje z gólu. Bude se mu v Leverkusenu střelecky dařit stejně jako ve Spartě?

Článek

Měl by včas odejít, ve Spartě už se nemůže posunout. Hlas expertů v posledních měsících sílil. Adam Hložek je spolu se svým agentem Pavlem Paskou vyslyšel. Podle německých médií zaplatí Leverkusen za talentovaného útočníka včetně bonusů až 22 milionů eur (asi 543 milionů korun).

Dvacet mu bude až v červenci, zákony fotbalové burzy jsou ovšem neúprosné. Na trhu je k mání spousta volných hráčů, i zámožné kluby tak investují až na výjimky jen do mladých a perspektivních, z nichž jim kyne další zisk.

V souvislosti s Hložkem padala i jména evropských top klubů, na ně má ovšem ještě čas. Leverkusen je rozumnější volbou. Účastník Ligy mistrů, ale přece jen ne absolutní špička. Jako se Vladimír Šmicer dostal do Liverpoolu přes Lens nebo Petr Čech do Chelsea přes Rennes, volí také rodák z Ivančic postupnou cestu.

Adam Hložek se s českou fotbalovou reprezentací chystá na zápasy Ligy národůVideo: Sport.cz

Ostatně i Hložkův sparťanský mentor Tomáš Rosický se do Arsenalu odrazil z Dortmundu. Z bundesligy, která je pro české hráče optimální soutěží.

Teď je na Hložkovi, aby se jejich kariérami inspiroval. Do začátku má spolehlivého spojence, Patrika Schicka. Reprezentační kolega odešel ze Sparty rovnou do Itálie, až v bundeslize však rozkvetl ve světového kanonýra.

Ačkoliv se předpokládalo, že také Schick přestoupí za lepším, před pár dny prodloužil v Leverkusenu smlouvu. Může Hložka do nového týmu uvést, v nároďáku mají spolu něco odkopáno.

Hložek má hrát blíž k bráně, Sparta mu to vzala, myslí si Václav Němeček v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Řada expertů poukazovala, že Hložek ve Spartě trpěl putováním sestavou, jen zřídka nastupoval jako klasický útočník. Teď mu letenská zkušenost paradoxně může přijít vhod. Schick na hrotu, Hložek někde za ním. A až Schick přece jen odejde do ještě většího klubu, již adaptovaný Hložek by se mohl posunout na jeho místo v sestavě. Ideální scénář, k jeho naplnění však vede dlouhá a náročná cesta.

Když byla řeč o Rosickém, také jeho čeká pěkná fuška. Sparta bilancuje další zmařenou sezonu. Sportovní ředitel nabídl rezignaci, ale vedení ji odmítlo a majitel klubu Daniel Křetínský zdůraznil, že Rosický není příčinou problému, ale naopak bude jeho řešením.

Teď musí postavit tým pro nový ročník. Sparta v úterý představila nového trenéra, Dán Brian Priske ji oslovil progresivními metodami. Každopádně však zdědí mužstvo bez největšího talentu. Ačkoliv je Hložkovi teprve devatenáct, už byl lídrem, nesl tíhu velkého očekávání. Když v nouzi nezabral on, tak nikdo jiný.

O Hložka v Leverkusenu není třeba mít obavy. Jak si ale Sparta poradí bez něj? Tady je mnohem těžší odpověď...

Reklama

Související témata: