Hlavní obsah

GLOSA: Můj dům, můj hrad? V české lize neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Traduje se spousta fotbalových rčení a zákonitostí, která mají váhu a ani s léty se nemění. V české lize ovšem jedno z nich ztrácí platnost. Můj dům, můj hrad, říká se. Během víkendového 7. kola dokázaly na vlastním hřišti zvítězit pouze Teplice, což věrně zapadá do statistiky úvodu sezony. Zatímco hosté již ovládli celkem 24 utkání, domácí byli schopní zvítězit pouze v 15 případech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Radost hráčů Bohemians.

Článek

Až do minulé sezony byl ve srovnatelném období úvodních sedmi kol v poslední době poměr vždy výrazně aktivní pro domácí. Letos má soutěž hned několik specialistů na venkovní zápasy. Především Bohemians, kteří na půdě soupeřů získali hned deset ze svých jedenácti bodů. Podobně třeba i Mladá Boleslav a České Budějovice - shodně sedm bodů přivezly zvenku, doma uklohnily pouze jeden.

Není snadné najít jednoznačné vysvětlení. Určitě však platí, že defenzivní část hry je podstatně jednodušší s týmem natrénovat než tu ofenzivní. Kdo venku poctivě brání a počká si na brejky, často slaví úspěch. Domácí se vesměs snaží tvořit a většinou konstruktivně řešit přechod do útoku. Pokud však hráči nemají potřebnou kvalitu, navíc když nejednou chybí i potřebná součinnost a automatismy, neštěstí je hotovo.

Zkušená posila pro Vrbu? Myslím, že takový blázen by Baníku pomohl, hodnotí expert v PřímákuVideo: Sport.cz

Chytrý soupeř s aktivním presinkem se nakonec vždycky svých šanci dočká. Slavia pod trenérem Trpišovským je čestnou výjimkou, v Edenu dokáže vyvinout drtivý tlak. Jejích 17 vstřelených gólů za 3 domácí zápasy se naprosto vymyká tuzemským zvyklostem.

Pokud je zmínka o Edenu, nabízí se ještě další hledisko, návštěvnost a atmosféra. Po pravdě na kolika dalších českých stadionech vytvoří diváci pro hosty tak pekelnou atmosféru, že své domácí k výhře prostě dostrkají, i když se jim právě nedaří? Pravda, tam, kde není kreativita, ani 12 tisíc lidí v zádech úspěch nezaručí, jako v případě Sparty proti Zlínu...

Reklama

Související témata: