Hlavní obsah

GLOSA: Nadstavba bude mít grády. Nabídne i fotbal?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadstavba fotbalové ligy konečně slibuje správné grády, nejzamotanější zápletku a tahanici o titul třeba až do posledního kola. Slavia razí úplně jiný herní styl a disponuje nesrovnatelně lepšími ekonomickými možnostmi než Plzeň, přesto vznikl po třicetikolové základní části mezi oběma rivaly jen jednobodový rozestup. Můžeme se těšit, měla by to být jízda.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Slavie jdou do boje o titul z první příčky po základní části.

Článek

Jenže co skupina o titul naservíruje dál? Sparta se porážkou v Olomouci sama odřízla z mistrovské honičky, i na Letné se už de facto smířili s tím, že zůstanou třetí. Čtvrté Slovácko, pátý Baník Ostrava a šestý Hradec Králové s největší pravděpodobností zůstanou tam, kde jsou. Posuny v tabulce pod vedoucím duem nečekejte, o poháry už taky nejde.

Ale jde o atraktivitu celé ligy i smysl nadstavby. Jedním z jejích poslání je, že by měla přinést víc těžkých zápasů a připravit české týmy na bitvy v evropských pohárech. Jenže opravdu představují souboje elitních tuzemských mužstev průpravu před cestami po kontinentu? Moc ne.

Senzační tažení Hradce Králové řídí 70letý Miroslav Koubek. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Fotbalová utkání se tady často mění v cosi jiného. Někdy v gladiátorské hry, jindy v divadelní frašky, fotbal je vytěsňován hrubostí, neomaleností, nejrůznějšími průtahy. Je to boj v nejryzejším slova smyslu. Hraje se takhle v Evropě? Nebo minimálně na úrovni, na které by se české kluby rády viděly? Ne. Tam se přemýšlí jinak.

Stačí vzpomenout na dva nedávné venkovní zápasy Slavie krátce po sobě. První se hrál v Plzni a nudil, domácí se zakopali na vlastní polovinu. Druhý v Rotterdamu a nadchl, domácí hráli rychle a ofenzivně. Kontrast nemohl být větší.

Jasně, Viktoria má jinou kvalitu než Feyenoord a v dané chvíli se chovala účelně. Další věcí však je, jestli má tahle strategie šanci na evropský úspěch. Uvidíme v létě.

Každopádně si přejme, ať nadstavba nabídne kromě správně vyhrocené bitvy o titul i fotbal. Svižný, útočný, zábavný, bez zbytečného zdržování. Většina mužstev může hrát bez zábran. Snad to bude vidět.

Reklama