Hlavní obsah

GLOSA: Nečekejme od Sora zázraky hned. V budoucnu se ale musí vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia v zimě prodala za zhruba 130 milionů korun útočníka Jana Kuchtu do Lokomotivu Moskva a část ze získaných peněz prakticky obratem investovala. Z Baníku Ostrava si vyhmátla hbitého a nadějného křídelníka Yiru Sora. Jednadvacetiletý Nigerijec nebyl levný, klub z Edenu musel z kapsy vytáhnout okolo 30 milionů korun a přidat Ubonga Ekpaie k tomu. Tenhle transfer byl nákladný, a Slavia proto nutně potřebuje, aby jí Sor v budoucnu opravdu pomohl.

Foto: Sport.cz s využitím Slavia.cz

Fotbalista Yira Collins Sor přestoupil z Baníku Ostrava do pražské Slavie.

Článek

Když jste ho na podzim viděli, hned vás upoutal. Yira Sor ohromoval neobvyklou rychlostí, měl v sobě drzost, uměl vytáhnout neotřelé řešení. Bylo zkrátka hned patrné, že v něm dřímá zajímavý potenciál. Není proto divu, že se líbil oběma pražským „S". Sparta nakonec neuspěla, pohyblivý Nigerijec se z Baníku Ostrava přesouvá do Slavie.

Může to být trefa. Předpoklady pro to, aby se Sor na prestižní české adrese prosadil, najdeme. Trenér „sešívaných" Jindřich Trpišovský umí hráče posouvat, tvarovat je a začleňovat do svého stylu hry. Fyzicky by Sor neměl mít problémy.

V adaptaci mu jistě pomůže krajan Peter Olayinka i další hráči v čele s hrajícím mentorem pro africké akvizice Ibrahimem Traorém. Pro cizince je prostředí v Edenu přívětivé. Výchozí pozice se pro objev podzimní části sezony jeví velmi solidně.

Je ale také třeba brát v úvahu, že se pořád ještě potřebuje otrkávat, sbírat zkušenosti, zlepšovat. Svůj potenciál musí teprve zúročit. Asi nelze úplně čekat, že Sor potáhne Slavii na jaře za titulem. Představuje spíš vklad do budoucna. Bude se sžívat s novým prostředím, nároky a koneckonců i velikostí klubu.

Ovšem Slavia potřebuje, aby se v budoucnu prosadil, aby jí pomohl. A aby se ukázal třeba tak, že za něj někdo do Edenu pošle zajímavý balík peněz. Omyl by v jeho případě bolel. Nejen kvůli image, ale i finančně.

Červenobílí už nejsou v situaci, kdy bezstarostně platili za posily horentní sumy. Koruny i eura musejí obezřetněji obracet. Prostor pro chyby se Trpišovskému štábu zmenšil.

Reklama

Související témata: