Hlavní obsah

GLOSA: Němce srazila legie z vlastní ligy. Velký tým by si takový výpadek neměl dovolit

Ne, tohle zatím není tým, který byl měl odčinit čtyři roky starou blamáž. Prohra Německa s Japonskem 1:2 je překvapivá, daleko více ale průběh, který k výsledku vedl. Mistři světa z roku 2014 selhali v momentě, který by zkušené mužstvo mělo zvládnout. A na druhou stranu musíme smeknout před houževnatými Asiaty, z nichž velká část nastupuje právě v německé bundeslize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Německo - JaponskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Japonci už před čtyřmi lety ukázali, že mají generaci, která dokáže potrápit i ty největší favority. Očekávání před zápasem s Němci byla veliká, ale ruku na srdce, do 60. minuty se hrálo jen o to, kolikrát bude gólman Šuiči Gonda lovit míč ze své sítě.

Jenže naši západní sousedé předvedli kolaps, jaký by si mančaft aspirující na nejvyšší příčky neměl dovolit. Obrana absolutně vypnula, japonští ofenzivní hráči byli všude rychleji. Byli důraznější, prostě cítili šanci.

Jestli došlo k uspokojení, že už se nemůže nic stát, vědí jen sami Němci. Nebo byli střídající hráči soupeře prostě nad jejich kvality? Jisté je, že kádr kolem kapitána Manuela Neuera dostal sám sebe do svízelné situace. V neděli musí zvládnout klání se Španělskem, jinak s největší pravděpodobností pojedou podruhé za sebou domů už po základní skupině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih Německo - JaponskoVideo: Česká televize

A na to rozhodně nejsou zvyklí. Závěr zápasu s Japonskem všem jasně ukázal, že pokud na trávníku není nikdo typu Thomase Müllera, nemá kdo hráče nakopnout, strhnout, seřvat, udržet v jejich hlavách koncentraci.

Naopak Japonsko udeřilo, jakmile vycítilo sebemenší možnost. A konkrétně samurajové, kteří válí v německé nejvyšší soutěži. Ricu Doan z Freiburgu a Takuma Asano hrající za Bochum svými trefami zařídili nechápavé výrazy svých „kolegů" z bundesligy.

Japonci ale mají ve svém výběru hned osm hráčů působících v bundeslize a několik dalších běhalo po německých trávnících v minulosti. Možná i to hrálo roli, že věděli, jak mohou Němci k posledním minutám přistoupit.

Výsledek samotný není senzační jako triumf Saúdské Arábie nad Argentinou. Pro Německo ztráta rozhodně neznamená konec nadějí a nikdo neříká, že nakonec nemohou dojít daleko. Stojí před nimi však velká výzva, stejně jako pro Japonce. Ti musí na středeční zázrak navázat proti papírově slabší Kostarice.

Už před šampionátem však věděli, čeho mohou dosáhnout. „Nebudeme se na soupeře dívat optikou, že jsou lepší než my. Chceme ukázat své vlastní silné stránky. Cílem je dostat se do čtvrtfinále," hlásal kouč Hadžime Morijasu po vylosování „skupiny smrti".

Reklama