Hlavní obsah

GLOSA: Nenápadný Pan Někdo. Palát je poklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká sláva se mu vyhýbá. Zato u spoluhráčů má nekonečný respekt a těší se stoprocentní důvěře trenéra. Ondřej Palát je přesně ten typ hokejisty, kterého chcete mít po boku, když jdete do nejtěžšího období sezony.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Český hokejista Ondřej Palát v play off NHL znovu září

Článek

Kouč Jon Cooper vlastně ani nemusí moc litovat, že Tampa stále hraje bez zraněného Braydena Pointa, Kanaďana s hvězdnou aurou. Univerzál Palát si v prvním útoku Lightning vede neméně dobře.

Za posledních sedm zápasů play off posbíral jednatřicetiletý útočník osm bodů a jeho zásluhou tým obhájců Stanley Cupu ze západní Floridy drží v sérii konferenčního finále s New York Rangers stav 2:2.

V zápase č. 3 dával Palát v poslední minutě vítězný gól, ve čtvrtém díle přidal další efektní kousky: krásnou otočku, kterou vyslal do gólového úniku Nikitu Kučerova i 'jágrovský' průnik od mantinelu, po němž dorážel Steven Stamkos.

Tak trochu to symbolizuje Palátovu kariéru v NHL, během níž se držel vždycky stranou. Nikdy nepůsobil jako šéf kabiny, spíš jako podpůrná síla. Nevěnoval se sebeprezentaci v médiích, nevtipkoval s novináři, držel si radši odstup. I když mu doběhla pětiletá smlouva s roční gáží 5,3 milionu dolarů hrubého, v zámoří je stále nedoceněný.

Smetanu za nevšední výkony Tampy obvykle slíznou gólman Andrej Vasilevskij, obránce Victor Hedman, nebo výše zmíněná útočná esa Kučerov, Point a Stamkos. Kdo ale hokeji rozumí, měl by jedním dechem doplnit i Palátovo jméno.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ondřej Palát slavil triumf ve Stanley Cupu s fanoušky v rodném Frýdku-Místku.

Za deset sezon co hraje NHL, nastřílel rodák z Frýdku-Místku v play off 44 gólů. Víc během stejného období dával jen spoluhráč Kučerov (51). Až za Palátem jsou opěvované superstar Alexandr Ovečkin, Sidney Crosby, Nathan MacKinnon... a všichni ostatní.

Vlastně se ani nemůžete divit podrážděné reakci spoluhráče Pata Maroona na naivní otázku, proč v týmu plném hvězd v klíčových momentech září v play off zrovna Palát.

"Podívali jste se na jeho statistiky? V mých očích bych ho za hvězdu označil. Je to velký hráč, který to prokazuje ve velkých chvílích. A to přece hvězdy dělají," řekl Maroon.

Palát totiž na ledě zvládá všechno. Dokáže zakončit, odstavit soupeře tělem a hlavně tlačí k lepším výkonům své spoluhráče, což mají trenéři vůbec nejradši. Pravý poklad.

Foto: Nathan Ray Seebeck, Reuters

Ondřej Palát z Tampy Bay při utkání s Floridou.

"Vidíme to už tolik let. Je to tichý kluk. Nic neříká. Ale do každého střídání dává všechno," cení si Cooper.

Individuální vavříny se Palátovi přesto dál vyhýbají. Když loni podruhé vyhrál Stanley Cup, stejně skončil o dvacet bodů v anketě Zlatá hokejka druhý za Davidem Pastrňákem. Klidně je možné, že bostonský útočník vyhraje i letos. Vzhledem k tomu, že svými góly vydláždil českou cestu k bronzu z mistrovství světa ve Finsku.

Jsem na kluky pyšný, jakou cestu jsme ušli a jak skvělou partu jsme měli, říká David PastrňákVideo: Sport.cz

Že je nejlepším českým hokejistou v zámořském play off, ale už tři roky po sobě dokazuje Palát.

Reklama

Související témata: