Hlavní obsah

GLOSA: Odložený kanonýr Řezníček nastaví Teplicím ligové zrcadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice s novým trenérem Zdenko Frťalou na straně jedné, Zbrojovka s exteplickým kanonýrem Jakubem Řezníčkem na straně druhé. Zápas dvou týmů hrajících o záchranu bude patřit k lákadlům 23. kola fotbalové Fortuna ligy. Aktuálně jasně nejlepší střelec soutěže zamířil do Brna právě ze Stínadel a v klíčové premiéře nové teplické éry bude pro domácí největší hrozbou.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Fotbalisty Teplic čeká tuhý boj o záchranu.

Článek

Když v minulém kole sebral výhru Zlínu, jeho trenér Pavel Vrba měl jasno: Bez Řezníčka by mělo Brno o deset bodů méně.

Přijmeme-li rovnici bývalého kouče české reprezentace, pak by Zbrojovka měla jen 16 bodů a byla poslední. A opačně, Teplice s Řezníčkem by teď mohly mít 30 bodů a být na hraně skupiny o titul.

Realita je ovšem neúprosná. Severočeši dřepí na barážové příčce s pětibodovou ztrátou na přímou záchranu. Řezníček nasázel v první sezoně za Teplice 12 gólů. Ve druhé už jen jeden, takže ho nechali odejít do druhé ligy. Tam jako král střelců vystřílel Zbrojovce rychlý návrat mezi elitu a střelecky řádí i mezi ní.

Bylo odvolání Jiřího Jarošíka správným krokem?Video: Sport.cz

Jeho příběh je jedním ze střípků do mozaiky vypovídající o tom, že Teplice hazardují s prvoligovou existencí dlouhodobě.

Ligový kádr už dlouho potřebuje oživit a zkvalitnit. Severočeši ovšem do posil neinvestují, získávají je spíš ve druhé lize nebo na hostování. Pak není divu, že je starosti se záchranou trápí již od podzimu 2017. Tedy dávno před tím, než se mužstva jako záchranář ujal minulý víkend odvolaný Jiří Jarošík. První misi loni zvládl, byť až v baráži proti Vlašimi. Letošní sezonu už nedokončí.

Mužstvo na jaře pod jeho vedením získalo ze šesti kol jediný bod. Jarošík razil aktivní způsob hry a kritici mu jistě vyčtou, že tým nenaučil pořádně bránit. Teplice jsou s přídělem 53 inkasovaných gólů nejhorší v soutěži.

Od obrany musí Frťala začít, bez ní se zachránit nedá. Za Teplice hrával a po návratu z Hradce Králové tam teď vedl akademii. Votroky dovedl zpátky do první ligy. Stejně jako předtím Varnsdorf, který ovšem postup odmítl. Trenér tedy dokázal, že je mužem pro velké úkoly. Na Stínadlech však bude narážet na stejné limity kádru, s nimiž po celé angažmá zápasil jeho předchůdce.

Pardubice i Zlín na jaře bodují, Teplice se tak rychle přibližují dokonce přímému sestupu. Nedělní duel s Brnem je pro ně klíčový. Zatímco útočník číslo jedna týmu Gning se na Spartě nechal hloupě vyloučit a bude chybět, Řezníček na druhé straně bude připraven.

Odložený kanonýr nastaví Teplicím ligové zrcadlo.

Reklama

Související témata: