Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň v lize už s klackem nikoho nehoní. Šlape, zatímco pražská S se potácejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň si jasnou výhrou nad slávisty upevnila pozici ligového. Ačkoliv se v posledních měsících už několikrát ukázalo, že podceňovat Viktorii se nevyplácí, ani senzační, ale zasloužený titul jako by na pragocentristickém pohledu nic nezměnil. Ligové prvenství obhajující Plzeň byla znovu až jako třetí v řadě, bookmakeři svými kurzy o dost více favorizovali před sezonou Slavii a za ní Spartu.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Fotbalisté Plzně si poradili i s pražskou Slavií

Článek

Jenže zatímco obě S řeší své problémy, Viktorka šlape dál. V Lize mistrů sice v konfrontaci s evropskými giganty naráží na svůj strop, v domácí soutěži ovšem od loňského října táhne obdivuhodnou sérii třiceti kol bez porážky.

Před lety se stal populární výrok plzeňského bosse Adolfa Šádka, že jeho tým jde do boje s pražskými tanky s klackem v ruce. To už dávno neplatí. Pod taktovkou Michala Bílka vyrostl ve Štruncových sadech silný a odolný tým, který se své vlády nad českou ligou jen tak nevzdá.

Sparta odpadla ze hry hned na začátku, po sérii pěti remíz tráví reprezentační přestávku pod těžkou psychickou dekou. Sešívaní na vlastním trávníku koncertují, báječné skóre ovšem nastřádali proti slabším soupeřům. Ale v Plzni propadli.

Zápas samozřejmě ovlivnilo Santosovo vyloučení a penalta hned v prvních vteřinách. Jenže i mimořádná událost má svou logiku. Často přehnaně sebevědomý stoper, který na jaře paradoxně získal titul s Plzní, přece nechyboval v sezoně poprvé. Přesto dostal pro klíčový duel důvěru.

Se stopery má Slavia problém. V létě nechala až do Indonésie odejít zkušeného Kúdelu, jehož rozvahu dokáže v obraně nahradit jen záložník Holeš coby nouzové řešení. Ve chvíli, kdy je univerzál zraněný, se ideální varianty nedostává. Vedení Slavie ústy Jaroslava Tvrdíka na startu ligové sezony avizovalo jako takřka jistý příchod dalšího stopera, k němuž ovšem nedošlo. Teď mužstvu chybí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Eduardo Santos viděl hned v úvodu šlágru 9. kola Fortuna ligy v Plzni červenou kartu.

Vytvořit stabilní jednolitou základní sestavu se červenobílým letos nedaří. Viktoria ji v čele s bezchybným brankářem Staňkem má, proto si hýčká slibný náskok a při předpokladu, že zvládne 9. listopadu odložený zápas s Brnem, má už virtuálně v tabulce šest bodů navrch.

Reklama