Hlavní obsah

GLOSA: Sešívaní díky blanickým rytířům našli sami sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památný večer. Sešívaní na evropské scéně porazili AS Řím, velký italský klub a historicky prvního vítěze Konferenční ligy z předminulé sezony. Trenér Trpišovský si skalpu slavného kolegy Mourinha cení jako největší výhry nové Slavie. A poukazuje, že náležité emoce a bojovnost nastavil díky osmi českým fotbalistům v základní sestavě. Sázka na blanické rytíře budiž inspirací také pro českou reprezentaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil ze Slavie se raduje v utkání se slavným AS Řím.

Článek

Jen čtyři dny dělily zápasy jako den a noc. V neděli Slavia v lize padla s Plzní, a především po stránce nasazení a emocí zcela vybouchla. Ve čtvrtek už zase hořel trávník a sešívaní zcela po zásluze svalili italského titána.

Jak toho Jindřich Trpišovský docílil? Nasadil do zahajovací sestavy osm Čechů. Mužstvu předestřel, že když je nejhůře, vyjedou z Blaníku čeští hráči. A díky nim se opravdu povedlo vytáhnout emoční stránku týmu nahoru.

V dnešní době celkem odvážný výrok. A také slovo do vlastních řad. Trpišovský tak vlastně potvrdil, co se o Slavii v posledních sezonách, kdy ztratila mistrovský titul, říká.

Foto: Sofascore.com

Zápas Slavia - AS Řím ve statistice

V nejsilnějším období Trpišovského éry řídili kabinu Součkové, Coufalové, Bořilové. K silným osobnostem se samozřejmě přidávali výjimeční cizinci. Po velkých transferech do zahraničí se ovšem český ráz vytratil, kabina se i vlivem velkého počtu národností rozmělnila.

Nic proti cizincům. Slavia se na přestupním trhu pohybuje od Afriky až po sever Evropy, což z ní dělá silného hráče.

Také Sparta přivádí posily ze zahraničí. V mistrovské sezoně však její kabinu táhli především Krejčí, Panák či zkušený Čelůstka, domácí hráči.

Užil si to! Že nastoupím, jsem se dozvěděl večer před zápasem a překvapilo mě to, přiznává Jan Bořil.Video: Sport.cz

Pověstná facka od Plzně teď přiměla Trpišovského k sázce na blanické rytíře. Na srdce a emoce, jaké sršely z kapitána Jana Bořila. Úspěšného kouče inspiroval také slavný protějšek Mourinho, který dávno ví, že s hodnými kluky nic nevyhrajete.

Sešívaní díky blanickým rytířům našli sami sebe. Dali tím také zajímavý námět národnímu týmu. Ve chvíli, kdy v zahraničí září jen minimum legionářů, jsou hladoví hráči z domácí ligy prostě na řadě. Trenér Šilhavý pro listopadový sraz povolal nováčky Chorého a Kušeje, rozhlížet se musí i dál.

Blaničtí rytíři se srdcem na správném místě jsou mnohem cennější než známá jména bez formy.

Reklama