Hlavní obsah

GLOSA: Slavia předvedla reakci, jakou potřebovala. V Řecku musí zachovat klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vrávoravém vstupu do fotbalové ligy a porážce s Hradcem Králové předvedla Slavia reakci, jakou potřebovala. Velmi slibně rozehrála partii o postup do posledního předkola Konferenční ligy proti Panathinaikosu Atény, v prvním domácím zápase zvítězila 2:0. Řeckého soupeře, na kterého šly dobré reference ze všech stran, herně poměrně jasně předčila. Stejně jako se však nehodilo, aby v Edenu po nedělním zaškobrtnutí s Hradcem propadli panice, nyní by se neměli sešívaní uchlácholit pocitem, že je vše v pořádku.

Fotbalisté Slavie vybojovali proti Panathinaikosu výhru 2:0 a přiblížili sepostupu do play off Konferenční ligy

Článek

Okolnosti Slavii tlačily. Vědomí, že jedno zaváhání ji vyřadí z evropské scény na celou sezonu, ji bude provázet ve všech předkolech Konferenční ligy. Přidal se kolaps proti Votrokům, kterým červenobílí prodloužili rozpaky v lize, protože v ní v součtu s uplynulou sezonou nevyhráli pět z posledních šesti zápasů.

Proti Panathinaikosu natankovala parta trenéra Jindřicha Trpišovského sebevědomí, víru v sebe sama. Připomněla si, jak umí zahrát. Skolení slavné řecké značky je důležitou vzpruhou i pro nováčky v kádru, již v létě přišli, stejně jako pro celý tým, který se po jejich příchodu sehrává a trochu mění. Úplně to neplatí pro brazilského stopera Eduarda Santose, jenž se nechal ve čtvrtečním utkání hloupě vyloučit a Trpišovský ho veřejně peskoval.

Vstup dobrý, ale v odvetě nás ještě čeká peklo, ví trenér Slavie Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Slávistický kouč má ale i další pozitivní poznatek. Po čase zase zafungovaly jeho kouzla s kádrem. Na jaře už někdy přestávaly jeho neotřelé tahy fungovat, teď mu vyšlo šibování s univerzálem Ivanem Schranzem. Slovenský reprezentant původně nefiguroval na soupisce pro evropské poháry, byl na ni dopsán ve středu vpodvečer a za čtyřiadvacet hodin nastoupil proti Panathinaikosu v základní sestavě. Hrál výborně, navíc vstřelil první gól.

Je skoro jedno, jestli Trpišovský se Schranzem úmyslně mátl soupeře, jak s úsměvem líčil na tiskové konferenci, nebo se rozhodoval na poslední chvíli. Dobře vyhodnotil možnosti, jaké mu jeho kádr nabízí.

Slavia si vypracovala do odvety výbornou pozici. V aténské výhni a divoké kulise musí zachovat klid. Nenechat se vyprovokovat, prodat svou kvalitu, věřit ve své síly. Panathinaikos se pokusí zvrátit nepříznivý stav všemi možnými prostředky, dá se čekat, že vyvine tlak na rozhodčí i slávisty, bude chtít na hřiště dostat emoce a rozbouřit diváky.

Na soupisku ho dopsali na poslední chvíli. Ivan Schranz se odvděčil gólem a určil směr zápasuVideo: Sport.cz

Udržet nervy bude pro Trpišovského partu klíčové. Kvalitu má, navíc typ zápasu, jaký se dá v odvetě očekávat, by měl sešívaným vyhovovat. Řecké mužstvo bude nucené útočit, hbití slávističtí hráči by mohli mít více prostoru, což by Ewertonovi, Mosesi Usorovi či Yirovi Sorovi, pokud už bude k dispozici, mělo vyhovovat.

Slavia pocestuje do Řecka s dobrými kartami. Má dobré předpoklady, aby s nimi po vyložení uspěla a postoupila. Obměněné mužstvo by to pro svůj růst potřebovalo.

Reklama

Související témata: