Hlavní obsah

GLOSA: Slavia už zase vládne, Sparta odpadá z bitvy o titul jako první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta potřetí v sezoně Slavii těžko porazí, tušili experti. A nespletli se. Derby tentokrát ovládli sešívaní. Obhájce titulu zvítězil ve čtvrtém kole po sobě a vrátil se do čela tabulky o skóre před Plzeň. Letenští fotbalisté prohráli v nejvyšší soutěži po sedmi utkáních a jejich ztráta na Slavii a Viktorii narostla už na 10 bodů, byť mají k dobru středeční dohrávku v Jablonci. Jasné počty, Sparta odpadá z bitvy o titul jako první.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Výhru Slavie v pražském derby jistil v nastaveném čase Ivan Schranz.

Článek

Šli do derby s nožem na krku. Už žádné ztráty. Nezvládli ho, a tak se pro ně vysněný titul znovu posunul do sféry teorie. Triumf z roku 2014 zůstane pro Spartu poslední, čekání na další se minimálně o rok prodlouží.

Slavia má v cestě za čtvrtým titulem v řadě jiného vyzývatele. Ještě v zimě stále podceňovaná Viktoria se drží sešívaných jako klíště. Během základní části se lídři ještě utkají v Plzni, ve hře bude nejen co nejlepší pozice, ale také výhoda domácího prostředí pro vzájemný duel v nadstavbě.

V derby rozhodla první branka. Desetibodová ztráta už pro nás není dobrá, říká Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Červenobílí nedominují lize tak jako dřív. Zaspali začátek jara, ale tabulku už zase vedou. Výběr hráčů mají pořád nejširší, na každý problém dokáže Trpišovského trenérský štáb včas zareagovat.

Nejednou i dost překvapivě a originálně. Jako v derby, kdy se rovnou v základní sestavě po nekonečné 13měsíční absenci objevil stoper Hovorka. Nebo gólman Kolář, v posledních týdnech sesazený na dvojku. Nic naplat, na rozdíl od kolegy Mandouse je v derby prostě vítězným typem, což funguje. A trefou byl i novic Jurásek, který ještě před rokem hrál v Prostějově v ofenzivě, a teď rivala ničil z pozice moderního beka.

Sparta si po podzimu troufala, po delším čase byla v polovině sezony reálně ve hře. Stačil však jeden měsíc od startu jara, a v rukou jí nezbylo téměř nic. Konfrontace s Partizanem jí neúprosně ukázala, že v Evropě momentálně nehraje ani třetí housle. V lize se jí rozplývá před očima hlavní cíl. A tak se bude muset upnout k finále domácího poháru, aby ho po dvou letech zase vyhrála.

David Hovorka podal dobrý výkon. Emoční zápasy mu vyhovují, chválí Jindřich Trpišovský

Zadlužená Plzeň si píše svůj příběh, fikaně motivačně pracuje se statusem neprávem odstrčeného. Ve chvíli, kdy už podle mnohých měla dávno odpadnout, víkend co víkend tlačí na sešívané a má stejný počet bodů.

Viktoria je jejich vyzývatelem, Sparta už ne. Klidně může být v nadstavbě jazýčkem na vahách, ale svoji misi podkopala především ztrátami na hřištích soupeřů dávno před nedělním derby.

Reklama

Související témata: